Brskaj s posluhom: iz Opere zraste Vivaldi

Matej Huš

27. jan 2015 ob 20:03:10

Pred dvema letoma se je na Norveškem nekaj drastično spremenilo. Simpatični brskalnik Opera, ki je od leta 2003 ravno dovolj mešal štrene velikim, da ti niso zaspali na lovorikah - Opera je na primer kot prva uvedla združevanje zavihkov ter bližnjice na začetni stran SpeedDial - se je preobrazil. S pogona Presto so presedlali na precej bolj uveljavljeni WebKit, ki ga imata Chrome in Safari. Številni uporabniki nad tem niso bili navdušeni in med njimi je bil tudi Operin ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor Jon von Tetzchner. Zato je danes predstavil nov brskalnik z imenom Vivaldi.

Ime je aluzija na opero, saj je bil Vivaldi eden najbolj znanih italijanskih skladateljev oper. In tako je tudi brskalnik Vivaldi skladatelj, ki usmerja orkester spletnih strani, ki si jih ogleduje uporabnik. Na voljo je za Windows, Mac in Linux, sledi pa tudi podpora bolj eksotičnim sistemom.

Vivaldi vrača nekaj koristnih funkcij, ki jih je Opera s Prestom že imela, pa jih je potem WebKit odpihnil. Med njimi je recimo grupiranje zavihkov. Zanimive novosti so tudi možnost izdelave zaslonskih slik in ustvarjanja zapiskov neposredno v brskalniku, da si označimo pomembne dele stran kar na licu mesta, napredno upravljanje zaznamkov ter hitre bližnjice na tipkovnici (Quick Commands). Je pa treba priznati, da se Vivaldi ne vrača na Presto, temveč je zgrajen na Chromiumu.

Glavna logika je obrnjena, poudarja von Tetzchner. Medtem ko večina brskalnikov stremi k čim bolj omejenemu glavnemu jedru, ki ga lahko dopolnimo z razširitvami in vtičniki, je ideja Vivaldija ravno nasprotna. V njem najdemo vse, kar naj bi zadostovalo tudi najzahtevnejšim uporabnikom. Pri tem se sklicuje na statistični podatek, da še vedno 20 milijonov ljudi uporablja tri leta staro Opero 12, ki je zadnja verzija pred prehodom na WebKit. Kdor ga želi preizkusiti, lahko tehnični predogled sname z interneta.

Spomnimo, da to ni prva letošnja novost. Poleg Internet Explorerja (Trident), Chroma (WebKit) in Firefoxa (Gecko) prihaja še drugi Microsoftov brskalnik Project Spartan, o katerem kaj dosti še ni znano. Vemo le, da bo napisan povsem na novo na novem pogonu in da bo v Windows 10 privzet (a ne edini!) brskalnik. Boj bo torej še napet in, upajmo, v korist končnih uporabnikov. Za Vivaldi bo v njem sodelovalo 25 inženirjev, med katerimi so številni nekdanji Operovci.