Falcon 9 uspešno pristal in se prevrnil

Matej Huš

16. apr 2015 ob 00:07:24

SpaceX je včeraj izstrelil misijo CRS-6, s katero so v plovilu brez posadke Dragon na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljali nekaj manjših satelitov (Arkyd 3 in Flock-1e) ter redne zaloge za obratovanje ISS in bivanje na njej, skupno dve toni tovora. Pomembnejši del misije pa je bil to pot tisti, ki ni šel na ISS, temveč se je vrnil na zemljo.

Sveti gral vesoljskih poletov so rakete za ponovno uporabo, kar pri stopenjskih raketah ni enostavno doseči. Da tovor pride v orbito, je treba prazne stopnje rakete odmetavati, pri čemer je lepo, če je povratek na Zemljo nadzorovan. To želi doseči Elon Musk v svojem podjetju SpaceX. Januarska izstrelitev CRS-5 z raketo Falcon 9 je šla po načrtih, le povratek rakete Falcon 9 se ni posrečil. Prvo stopnjo rakete bi morali ujeti na plavajoči ploščadi na morju, a je tja kar precej trdo padla, s čimer je povzročila precej škode.

Novi poizkus so imeli s Falconom 9 za CRS-6. Preizkus je skoraj uspel. Falcon 9 je uspešno in kontrolirano pristal na plavajoči ploščadi, a se je nato zaradi visoke bočne hitrosti prekucnil. To je razočaranje, a Elon Musk je že zdavnaj sam dejal, da je verjetnost za uspešen pristanek manj kot 50-odstotna. Glavni posel je vožnja tovora na ISS; NASA je za 12 poletov plačala 1,6 milijarde dolarjev, SpaceX pa je sedaj na polovici. Dragon se bo z ISS spojil v petek, vrnil pa se bo maja.