Facebook ima resen problem: ljudje delijo čedalje manj

Matej Huš

9. apr 2016 ob 10:28:54

Današnji Facebook je precej drugačen od Facebooka v mladih letih, tako da bi ju že kar težko vzporedili. Razlike niso le vizualne, temveč tudi vsebinske. Facebook ugotavlja, da ljudje dandanes na Facebooku delijo precej manj osebnih vsebin, kot so to počeli nekdaj, manj pa zaostaja objavljanje povezav do različnih vsebin - videoposnetkov, člankov, fotografij itd.

Facebook ima danes 1,6 milijarde uporabnikov, ki so si v desetletju obstoja storitve nabrali zajetno število prijateljev. Ti segajo vse od tesnih prijateljev do sodelavcev in bežnih znancev. Slednjih je nujno več kot tistih prvih, zato so tudi javne objave na zidu precej drugačne, kot so bile v porodnih časih Facebooka, ko smo bili na njem vsi ena malo večja družina.

Veliko se o ljudeh izve tudi z analizo objavljenih povezav do zunanje vsebine, a Facebook samo s tem ni zadovoljen. Enačba je namreč preprosta - več kvalitetnih deljenih vsebin in več informacij o uporabnikih pomeni več denarja. Analiza kaže, da se je od lanskega leta število lastne objavljene vsebine zmanjšalo za 21 odstotkov. Skupno pa se je deljenje vseh vsebin zmanjšalo za 5,5 odstotka. Ljudje večkrat prilepijo na Facebook povezavo do zanimivega članka, redkeje pa napišejo, kako se počutijo in kaj počnejo.

Ljudje seveda nismo nič manj družabna bitja, kot smo bili pred desetletjem. Spremenil se je Facebook, ki se je iz dnevne sobe spremenil v precej velik pub, kjer ne razlagamo ravno vsakomur, kaj smo počeli čez dan. Deljenje bolj osebnih zgodb pa se je preselilo na druge aplikacije, kot so Snapchat, Instagram in druge, kjer imamo večji (oziroma predvsem preglednejši) nadzor nad tem, kdo to vidi. In to je za Facebook velik problem, zato niso presenetljive razne akcije, kot so Na današnji dan, Leto v pregledu ipd.

Pojav ni nov. Nekatere spletne skupnosti uspešno vztrajajo leta, ker nikoli ne prerastejo kritične velikosti - reddit je lep primer. Druge postanejo vseprisotne, zato se uporabniki od njih najprej distancirajo, kasneje pa jih opustijo. Saj se še spomnite Myspacea, Orkuta in Flickrja? Facebooku sedaj grozi, da se bo prelevil v še eno sterilno profesionalno platformo, kakršnih je že ničkoliko. Brez izvirnih vsebin se bo Facebook namreč spremenil v zelo velik in drag sistem za deljenje zanimivih internetnih najdb - v reddit torej.