Microsoft se je omehčal, podpora za Skylake podaljšana za leto dni

Matej Huš

18. mar 2016 ob 21:21:17

Microsoft se je po prvotnih napovedih, da novih procesorjev starejše verzije Windows (do vključno 8.1) preprosto ne bodo več podpirale, vendarle nekoliko omehčal. Intelovo arhitekturo Skylake bo še mogoče uporabljati na Windows 7 in novejših, medtem ko bo za novejše (npr. Kaby Lake ali AMD-jev Zen) še vedno treba poseči po Windows 10.

V spremenjenih pogojih podpore pojasnjujejo, da se popolna podpora za procesorje z arhitekturo Intel Skylake podaljšuje za eno leto, in sicer na 17. julij 2018. Tudi po preteku tega datuma pa bo Microsoft v nasprotju s predhodnimi načrti še vedno nudil vse kritične varnostne popravke za Windows 7 in novejše na Skylaku, kar bo trajalo do izteka običajne podaljšane podpore (januar 2020 za Windows 7 in januar 2023 za Windows 8.1). Tehnološko to ne bo predstavljajo večjih težav, saj so že prejšnji mesec potrdili, da bodo strežniške verzije Windows te procesorje podpiral. Ker je Windows 7 arhitekturno praktično enak kot Server 2008 R2, je to razumljivo.

Še vedno pa Microsoft svetuje nadgradnjo operacijskega sistema, saj Windows 7 ne podpira številnih novosti v novih procesorjih, denimo vgrajenega krminika USB, NVMe in napredno upravljanje s porabo.