Nemška vlada bo za podaljšano podporo Windows 7 odštela 800.000 evrov

Matej Huš

22. jan 2020 ob 22:46:14

Ko je Microsoft minuli teden ukinil podporo za Windows 7, je to nepripravljene ujelo številne organizacije. Ukinitev podpore je bila napovedana že leta vnaprej, a kljub temu ima sistem še vedno več kot četrtinski delež. To pomeni, da bo Microsoft s prodajo izredne podaljšane podpore za podjetja in organizacije (ESU - Extended Security Updates) precej zaslužil.

Samo nemška zvezna vlada bo letos v ta namen plačala 800.000 evrov, ker imajo še vedno 33.000 računalnikov z Windows 7. To pomeni približno 25 evrov na računalnik, čez leto dni pa bo ta cena dvakrat višja, če bodo še vedno potrebovali podporo. ESU bo na voljo tri leta (do januarja 2023) in se bo vsako leto dražila. V Nemčiji so prehod z Windows 7 na Windows 10 začeli že leta 2018, a ga številna ministrstva še vedno niso dokončala. V Berlinu so prehod izvedli na treh četrtinah računalnikov, tako da jih 85.000 ostaja še 20.000.

Microsoft ob tem poudarja, da je cikel podpore za vsako verzijo Windows znan že ob izidu, torej deset let vnaprej, in da tega ne morejo spreminjati ne glede na počasnost uporabnikov pri migraciji. V izrednih primerih, kot je bil na primer WannaCry v Windows XP, izdajo popravke tudi za nepodprte sisteme, a na to ne gre računati. Uporaba nezakrpanih sistemov, še zlasti povezani v internet, ni varna.