Glavni ubijalec diskov vlaga, ne temperatura

Matej Huš

15. mar 2016 ob 21:24:27

O trpežnosti diskov in razlogih za njihove okvare je bilo napisanega že mnogo, dosedanje izsledke pa bi lahko strnili v dva škodljiva dejavnika: diskom škodujejo previsoke ali prenizke temperature ter tresljaji. Nove raziskave pa kažejo, da je vlaga še pomembnejši dejavnik od temperature. Na konferenci USENIX minuli mesec so raziskovalci z Univerze Rutgers ter iz podjetij GoDaddy in Microsoft predstavili izsledke študije, ki dokazuje: problem je vlaga. Poleg tega so v študiji predstavili še nekaj priporočil za načrtovanje in gradnjo podatkovnih centrov in predvsem njihovo hlajenje.

Analizirali so devet Microsoftovih podatkovnih centrov po celem svetu, v katerih brni več kot milijon diskov. Analizirali so temperaturo, relativno vlažnost ter njun vpliv na frekvenco odpovedi diskov. Bistvena je ugotovitev, da visoka vlaga bistveno bolj kvarno vpliva na diske kot temperatura, še zanimivejši pa je mehanizem. V vlažnem okolju se namreč bistveno poveča število okvar krmilnika oziroma elektronike, medtem ko same plošče večjih težav nimajo. To vidimo tako po vrsti okvare kot tudi po dejstvu, da se število premaknjenih sektorjev zaradi okvare sektorja ne poveča bistveno. Najboljši so seveda suhi in hladni pogoji, a teh ni vedno povsod na voljo. Ob tem poudarimo, da so seveda vsi podatkovni centri delovali v okviru industrijskih standardov, a se že majhne spremembe vlažnosti zelo poznajo. Škoduje tudi previsoka temperatura, a bistveno manj.

Spomnimo, da je pri SSD-jih ravno temperatura ključni faktor, ki vpliva na rok trajanja. SSD-ji so namreč na ekstreme manj odporni in prej izgubijo podatke. Magnetizacija je na temperaturo pač bolj odporna kakor ujeti elektroni.