Kolcajoči Microsoftov Azure

Dare Hriberšek

20. jun 2018 ob 13:28:43

Kar nekaj težav so imeli včeraj severnoevropski uporabniki pri povezovanju z Microsoftovimi oblačnimi storitvami. Kot so pozneje pojasnili predstavniki podjetja, so približno peturni izpad povzročili problemi z omrežjem in s sistemi za hrambo podatkov. Te pa naj bi povzročil temperaturni alarm neznanega izvora, ki je preventivno ugasnil prizadeto strojno opremo. Kot so še sporočili iz Redmonda, lahko uporabniki polno razlago dogodkov pričakujejo v roku treh dni.

Microsoftov podatkovni center za severno Evropo se sicer nahaja na Irskem, ki je imelo včeraj v primerjavi s preostankom celine precej mile temperature, najvišje so segle do okoli 23 stopinj Celzija. Kaj lahko uporabniki pričakujejo prihodnji teden, ko naj bi se te tudi tam povzpele do 30 stopinj?

Lahko si mislimo, da je Tvitter račun #Azuresupport pregoreval, obilo posmeha pa so sprožala tudi njihova samodejno objavljena sporočila, s katerimi so, izpadu navkljub, še vedno skušali privabiti nove stranke.

Da vse ni v najlepšem redu, so pretekli konec tedna poročali že britanski uporabniki Offica 365. Zlasti storitve elektronske pošte so bile počasne ali pa povsem neodzivne. Pete Banham, varnostni strokovnjak pri Mimecastu, družbi ki ponuja oblačne varnostne storitve, je izpad komentiral takole: "Odvisnost poslovanja od okolij, ki jih ponuja Microsoft je začelo povzročati poslovna tveganja, na katera bo počasi potrebno začeti iskati odgovore."