Temperature velik sovražnik hranjenja podatkov na SSD-jih

Matej Huš

13. maj 2015 ob 21:32:29

Večkrat smo se že spraševali, kako vzdržljivi so SSD-ji, ko gre za prepisovanje podatkov in s tem povezano izrabljanje celic. Dveletni preizkus na TechReportu je pokazal, da so strahovi v tem primeru neupravičeni. Kaj pa hranjenje podatkov na izključenih SSD-jih? V tem primeru je naš največji sovražnik temperatura, so ugotovili v Seagatu.

Pri temperaturi skladiščenja 25 °C, bodo podatki na tipičnem SSD-ju za domačo uporabo zdržali vsaj dve leti, medtem ko povečanje za pet stopinj to dobo prepolovi. Krivulja je eksponentna in pri 50 °C lahko podatke izgubimo po dveh ali treh tednih, ugotavljajo. Na dolgoživost podatkov ima vpliv tudi temperatura obratovanja (glej tabelo), v vsakem primeru pa velja, da višje temperature skladiščenja škodjo. Pri SSD-jih za poslovno rabo (enterprise) so, zanimivo, te številke slabše in se izguba podatkov zgodi še hitreje. Seveda, če SSD uporabljamo vsak dan, potem to ni težava.

Zato za dolgoročno hranjenje podatkov priporočajo, da se vsebina SSD-jev prekopira na klasične diske, ki teh težav nimajo in ob primernih pogojih skladiščenja (kjer temperatura ni tako zelo odločilen faktor) podatke obdržijo več desetletij. Navaden disk brez težav preživi hranjenje pri temperaturah -40 do 70 °C, SSD-ji pa potrebujejo bistveno strožji nadzor temperature okolja.