ZDA prvikrat priznale uporabo internetnih napadov v vojni

Matej Huš

1. mar 2016 ob 21:29:05

Vsaj od Stuxneta pišemo o hekerskih napadih, ki so preprosto preveč dovršeni, da bi verjeli, da vojska in obveščevalne agencije z njimi nimajo nič opraviti. A doslej so države striktno zanikale kakršnokoli internetno vojskovanje in ponavljale, da imajo vse zmogljivosti le za lastno obrambo, obenem pa so velesile druga drugo obtoževale napadov. Sedaj pa so ZDA prvikrat priznale, da njihovi vojskovanje in napadi potekajo tudi v kibernetnem prostoru. Tarča je kakopak teroristična skupina Islamska država.

Ameriški obrambni minister Ash Carter je na novinarski konferenci dejal, da si prizadevajo okrepiti uporabo digitalnih orožij z namenom onemogočiti mrežno infrastrukturo Islamske države. General Joseph Dunford je na isti konferenci potrdil, da izvajajo številne hekerske napade, s katerimi želijo onesposobiti komunikacijske sposobnosti in preobremeniti internetna vozlišča, ki jih uporabljajo v Islamski državi. Carter je dodal, da so internetni napadi dopolnilo zračnim napadom in klasičnemu vojaškemu blokiranju radijskih komunikacij, s čimer želijo Islamsko državo odrezati od javnosti in interneta.

To je prvo neposredno priznanje, da ZDA uporabljajo internetne napade kot del vojaške taktike. Doslej smo sicer vedeli za Stuxnet in nekaj drugih trojanskih konjev, ki so jih zelo verjetno napisali Američani ter so jih uporabljale njihove obveščevalne službe, a uradnih priznanj ni bilo (je bilo pa obilo obtoževanj iz Kitajske). Prav tako je bil namen dosedanjih orodij prikrit, saj na primer z Iranom niso bili ravno v vojni. Napadov na Islamsko državo pa ne skrivajo in internetni napadi niso več noben tabu. Pričakujemo lahko torej, da bodo v naslednjih vojnah internetni napadi standardni del arzenala.