ZDA uvedle sankcije zoper Severno Korejo zaradi domnevnega vdora

Matej Huš

4. jan 2015 ob 23:50:34

Čeprav se pojavljajo dokazi, ki mečejo senco dvoma na razlago uradnega Washingtona, da je za vdor v Sony Pictures odgovorna Severna Koreja, ostajajo ZDA neomajne. Predsednik Obama je zato med novoletnimi prazniki celo podpisal ukaz o zaostritvi sankcij proti državi, ker je izvedla internetni napad na ZDA. Spomnimo, da so ZDA že pred štirimi leti javno oznanile, da bodo računalniške napade obravnavale povsem enakovredno klasičnemu vojskovanju.

ZDA so okrepile gospodarske sankcije zoper severnokorejski režim. Sankcije so uperjene proti trem vladnim organizacijam - obveščevalni agenciji RGB, orožarskemu trgovcu KOMID in uvozniku vojaške tehnologije Tangun - in desetim vidnim funkcionarjem. Obama je v sporočilu za javnost poudaril, da gre za prvi korak in da bodo odziv stopnjevali, če bo to potrebno.

To je prvi primer, da so ZDA uvedle kakršnekoli sankcije zaradi internetnih napadov. Doslej so ZDA zaradi napadov največkrat kritizirale Kitajsko in pet članov njihove hekerske skupine tudi obtožile, a je to bolj simbolična gesta. Seveda si resnih sankcij proti Kitajski ne morejo privoščiti.

Severna Koreja se je odzvala na uvedbo sankcij. Poudarili so, da podpirajo napad na Sony, a sami pri tem niso imeli ničesar. Še vedno želijo uvesti skupno preiskavo incidenta, a ZDA na to ne pristajajo. Severna Koreja to jemlje kot jasen dokaz, da Washington ne govori resnice glede dokazov o izvoru napada. Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala, da "vztrajna in enostranska poteza Bele hiše, ki je uvedla sankcije, dokazuje, da še vedno ni presegla zakoreninjene mržnje in sovražnosti do Severne Koreje.

Seveda je država že dlje časa žrtev ostrih sankcij, ki so posledica diktatorskega režima in jedrskega programa, zaradi česar kakšne bistvene škode dodatne sankcije ne bodo povzročile. Gre pa za pomembno simbolno sporočilo, da so hekerski napadi resna zadeva. Težava je le, da je sila težko dokazovati izvor.