ZDA na napad na savdske rafinerije odgovorile s kibernapadom na Iran

Matej Huš

16. okt 2019 ob 21:21:30

Za napad na savdijske naftne obrate 14. septembra ameriške in savdijske oblasti obtožujejo Iran, zato so nanj hitro odgovorili s povračilnim napadom na Teheran, pravijo viri blizu ameriške vojske. Odgovorili so s hekerskim napadom na iransko infrastrukturo za širjenje propagande, pri čemer so uspeli poškodovati tudi strojno opremo. Navsezadnje je Reuters lani odkril več kot 70 spletnih strani v 15 državah, ki so širile iransko propagando.

Iranski minister za telekomunikacije in informacijsko tehnologijo Mohammad Javad Azari-Jahromi je zanikal, da bi se kakšen napad zgodil, in dodal, da so Američani verjetno o njem zgolj sanjali. Septembrski napad je po mnenju ZDA, Nemčije, Francije in Velike Britanije delo Irana. Šlo je za napad z raketami in brezpilotnimi letalniki, za katerega je odgovornost prevzela z iranom povezana skupina Houthi iz Jemna.

To je že drugi znani hekerski napad ZDA na iransko infrastrukturo v zadnji polovici leta. Junija so po poročanju The New York Timesa izvedli računalniški napad na računalniške sisteme, s katerimi naj bi Iran načrtoval napade na tankerje v Perzijskem zalivu. Tedaj naj bi škoda, ki so jo povzročili, presegla ameriška pričakovanja. Tedaj so bili napadi povračilni ukrepi za sestrelitev brezpilotnega letala junija in majske napade na tankerje.

Hekerski napadi vladnih agencij niso nič nenavadnega, saj je znano, da imajo vse večje sile izurjene hekerske skupine. Tako ZDA kakor tudi Rusija, Iran, Kitajska in druge države bolj ali manj odkrito priznavajo, da jih uporabljajo tudi v ofenzivne namene. ZDA tako obtožujejo Iran, da se z napadi vmešava v kampanjo za predsedniške volitve leta 2020. Tovrstno razkrivanje hekerskih napadov po samem dogodku je tako bolj opozorilo kakor velika novost. Dejstvo je, da so se napadi že zdavnaj preselili s kopnega, zraka in morja še na četrto bojišče - v internet.