CES: AMD-jevi procesorji Zen z enotnim podnožjem AM4

Matej Huš

10. jan 2016 ob 00:31:35

Trenutno ponuja AMD procesorske čipe za tri vrste podnožij, v prihodnosti pa bodo temu naredili konec. Nova arhitektura Zen, ki prihaja letos, bo uvedla poenoteno podnožje AM4 za vse vrste procesorjev, kar bo precej poenostavilo nadgradnje in prehode.

Danes sedejo AMD-jevi čipi na AM1, FM2+ in AM3+, odvisno od vrste. Athloni in Semproni (Kabini), ki so v resnici sistemi na čipu (SoC), sedijo na AM1, saj imajo vgrajene krmilnike za USB, SATA in pomnilnik. APU-ji uporabljajo ležišče FM2+, saj imajo integriran severni most, medtem ko južnega zagotavlja osnovna plošča. Klasični procesorski čipi FX pa sedejo na podnožje AM3+, plošča pa jim zagotavlja severni in južni most.

Odslej bodo vsi sedli na AM4. V novi arhitekturi Zen se bo družina APU-jev imenovala Bristol Ridge, medtem ko bodo CPU-ji poimenovani Summit Ridge. Ker bodo vsi SoC s podporo za DDR4, bo tehnološko možno uporabljati isto podnožje. Prve čipe Zen bomo dobili v zadnjem četrtletju, zmogli pa naj bi 40 odstotkov več ukazov na takt kot današnja jedra Excavator. Na kaj več informacij pa bomo morali še počakati.