AMD Zen bo Ryzen

Matej Huš

14. dec 2016 ob 17:38:14

AMD je predstavil več podrobnosti o svojih procesorjih nove generacije, ki so jih najavili avgusta z imenom Zen. Sedaj vemo, da bo uradno ime čipa Ryzen (izgovori [rájzən]). Znane pa so tudi prve specifikacije modelov, ki bodo izšli že v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Prve čipe Ryzen bomo ugledali v družini Summit Ridge, ki bo namenjena dražjim osebnim računalnikom. Šlo bo za polnokrvne 8-jedrne čipe, ki bodo imeli s simultanim večnitenjem 16 niti. Frekvence najhitrejših modelov bodo 3,4 GHz, količina predpomnilnika 4 MB za L2 in 16 MB za L3, poraba energije pa 95 W, kar je bistveno manj od Intelovih Broadwellov-E. AMD je že pred časom kazal, kako tak čip premaga Intelov Core i7-6900K z 3,2 GHz. Namizne procesorje Kaby Lake od Intela pričakujemo januarja, v prvem četrtletju pa tudi AMD-jev Summit Ridge. Strežniška verzija Naples sledi v drugem četrtletju, verzija za prenosne računalnike Raven Ridge pa v drugem polletju.

Ena izmed pomembnejših novosti v Ryzenu je tehnologija SenseMI za izboljšanje učinkovitosti, ki jo sestavlja pet komponent Pure Power, Precision Boost, Extended Frequency Range, Neural Net Prediction in Smart Prefetch. Pure Power nenehno meri temperaturo različnih delov procesorja in prilagaja porabo energije, medtem ko Precision Boost omogoča fino povečevanje takta v korakih po 25 MHz. Extended Frequency Range je v resnici zgolj pametno samodejno navijanje, ki omogoča poganjanje procesorja pri višjih frekvencah, če je hlajenje ustrezno. Neural Net Prediction je algoritem, ki napoveduje izid razvejitev v kodi, s čimer želi procesor zmanjšati mrtev tek, ko se v kakšen delu cevovoda ukazi ne izvajajo. Smart Prefetch počne enako, le da za podatke namesto ukazov. Vse te tehnologije imajo en sam cilj - iz procesorja iztisniti še zadnji megaherc in zadnji milivat moči.

Ryzen bo izšel skupaj z novim veznim naborom in podnožjem AM4, ki bo podpiral DDR4, PCIe Gen3, USB 3.1 Gen2 in NVMe. AMD obljublja, da bo AM4 podpiral več procesorjev več generacij, tako da bomo mogoče končno lahko nekaj let zapovrstjo procesorje natikali na isto podnožje. Žal je najpomembnejši podatek AMD zamolčal. O ceni ne vemo nič.