AMD-jev Zen bo še malo počakal

Matej Huš

18. avg 2016 ob 21:49:17

AMD-jevi procesorji nove arhitekture Zen, ki so jih skupaj z enotnim podnožjem napovedovali za zadnje letošnje četrtletje, bodo nekoliko zamudili. AMD pravi, da bomo prve primerke dočakali prihodnje leto. So pa na novinarski konferenci v San Franciscu za vse nestrpneže razkrili več podrobnosti in pokazali, kako hitri naj bi bili novi čipi.

Že od prej vemo, da bodo procesorji Zen zgrajeni v 14-nm tehnologiji FinFET in okrog 40 odstotkov hitrejši od trenutnih AMD-jevih procesorjev (merjeno v ukazih na takt, IPC). Imeli bodo do 32 jeder (odvisno od modela) in pravo večnitenje (Symmetrical Multi Threading), podpirali pa bodo DDR4 in PCIe 3.0. Sedaj AMD razkriva še, da bo tretjenivojskega predpomnilnika 8 MB, izboljšan pre-fetcher, da bo drugonivojskega predpomnilnika več kot doslej in da bodo izboljšave tudi v L1. Skratka, AMD se je resno lotil problema predpomnilnika, ki je bil često ozko grlo pri arhitekturi Bulldozer. Zen bo imel tudi izboljšano predvidevanje razvejitev (branch prediciton), ki ga procesor uporablja vsakokrat, ko v neki stopnji cevovoda naleti na pogojni stavek, ki je odvisen od vrednosti nekega drugega pogoja, ki pa v tistem trenutku še ni znana, in druge izboljšave v drobovju. Znižanje porabe bo poleg ostalih trikov v glavnem posledica manjše litografije.

Glavno vprašanje ostaja neodgovorjeno. Ni namreč znano, v kakšnih izvedenkah (takti in jedra) bodo procesorji na voljo in koliko bodo stali. Kar se tiče hitrosti, je AMD pokazal le, da 8-jedrni Zen prehiti 8-jedrni Broadwell-E (Core i7-6900K) pri istem taktu.