Jolla razvija tablico s Sailfish OS 2.0

Matej Huš

19. nov 2014 ob 18:40:08

Finsko podjetje Jolla, ki je nastalo na pogorišču MeeGoja in je lani izdalo svoj prvi telefon z operacijskim sistemom Sailfish OS 1.0, bo pripravilo še tablični računanik, ki se bo neizvirno imenoval Jolla Tablet. Njegova posebnost ne bo le nov operacijski sistem Sailfish OS 2.0, temveč tudi množično financiranje. Zastavljeni znesek 380.000 dolarjev so presegli v vsega dveh urah (akcija pa traja še tri tedne), tako da Jolla Tablet očitno bo!

Pogled na specifikacije kaže, da bo še najbolj podoben iPadu Mini 3 in Nokiinemu N1. Imel bo 64-bitni štirijedrni procesor s frekvenco 1,8 GHz, 2 GB pomnilnika, 32 GB spomina in možnost razširitve s kartico microSD. Zaslon bo 7,85 palčni z ločljivostjo 2048 x 1536 (330 ppi), kar je bolje od konkurence. Glavna kamera bo imela pet milijonov točk, pomožna pa dva; snemanje videa bo v 1080p s 60 fps. Povezljivost bo prek Wi-Fi, Bluetooth 4.0, micro-USB, orientacija pa poleg GPS-a tudi prek Glonassa. Baterija bo imela kapaciteto 4300 mAh, ni pa podatkov o avtonomiji.

Operacijski sistem Sailfish OS 2.0 bo osnovan na Linuxu in popolnoma odprtokoden. V Jolii poleg odprtosti poudarjajo tudi zasebnost, saj o uporabnikih ne bodo zbirali nobenih informacij, da bi jih potem prodajali, prav tako v programski opremi ne bo stranskih vrat, lukenj in namernih ranljivosti. Kogar skrbi združljivost, je lahko pomirjen, saj Sailfish OS poganja tako nativne aplikacije kakor tiste za Android. Sailfish OS bo narejen posebej za večopravilnost, ki na tablicah dandanes malce šepa, na novem sistemu pa bo končno taka, kot bi si jo želeli, zatrjujejo v Jolli.

Glede cene še ni podatkov. Prvih dva tisoč podpornikov si ga je zagotovilo po ceni 190 dolarjev, naslednjih dva tisoč po 200 dolarjev, maloprodajna cena pa naj bi bila 250 dolarjev.