Evropska komisija želi ukiniti geoblokiranje

Matej Huš

9. dec 2015 ob 18:58:42

Čeprav imamo v EU na papirju enoten trg, je ta v praksi še vedno precej razdrobljen, kar povzroča stroške, zmanjšuje konkurenčnost in nejevolji državljane. Odprava mobilnega gostovanja oziroma izenačitev tarif v tujini in doma je na izmed letošnjih pridobitev, obeta pa se nam pravi enotni trg tudi za digitalne vsebine, kar bo v EU odpravilo geoblokiranje. Evropska komisija je v okviru maja predstavljene strategije enotnega digitalnega trga danes predstavila predlog uredbe, ki vzpostavlja enotni trg za digitalne vsebine.

Geoblokiranje digitalnih vsebin se trenutno izvaja na ravni držav, torej ponudniki za vsako državo posebej določijo, ali bodo neke vsebine tam dostopne ali ne. To povzroča težave državljanom, ki kako vsebino kupijo (denimo e-knjigo ali dostop do Netflixa) ali so do nje kako drugače upravičeni (recimo s plačevanjem RTV-prispevka), potem pa v drugih državah EU dostopa nimajo. Komisija želi zato omogočiti dostop po celi EU. Podpredsednik Evropske komisije Andrus Ansip pojasnuje, da gre za pravo spremembo, primerljivo z odpravo mobilnega gostovanja.

Komisija poudarja, da je evropska zakonodaja na področju avtorskih pravic zastarela, saj od leta 2001 ni bila bistveno spremenjena. V svetu, kjer pomembno vlogo igrajo spletne igre, pretočne vsebine (streaming) in podobno, čedalje teže opisuje razmere in pravično določa nadomestila ter pogoje uporabe. Pravila bodo spremenili tako, da bodo ljudem olajšali dostop do vsebin, avtorjev pa zagotovili pravično plačilo. Komisija med drugim pripravlja ukrepe za večjo zaščito potrošnikov pri spletnem nakupovanju v tujih državah, saj je trenutno še vedno velika razlika med spletnim naročanjem v domači ali drugi državi EU, kar ni v skladu z idejo o enotnem trgu. Davka na povezave, po pričakovanjih, ne bo.