V EU konec geografske diskriminacije pri nakupovanju izdelkov

Matej Huš

3. dec 2018 ob 21:28:57

Danes so v EU v veljavo stopila nova pravila o spletnem nakupovanju, ki prepovedujejo geoblokiranje. To pomeni, da od danes naprej spletni trgovci in ponudniki nekaterih storitev ne smejo blokirati oziroma zavračati kupcev zgolj zato, ker so fizično locirani v drugi državi članici ali ker uporabljajo kreditno kartico, izdano v drugi državi članici.

Nova pravila so že februarja letos potrdili v Evropskem parlamentu in Evropskem svetu. Z njimi imajo Evropejci enake možnost in pravice pri čezmejnem dostopu do izdelkov, rezervaciji hotelov, najemov avtomobilov, nakupov vstopnic in podobno. Kupci morajo imeti ne glede na prebivališče ali lokacijo enake pogoje nakupa. To pomeni, da bodo morale biti na primer cene na Amazonu enake za Slovence in Nemce, seveda pa se lahko razlikuje poštnina. Če prodajalec v neko državo ne pošilja, mora kupec sam urediti dostavo.

Vseeno pa trg ne bo povsem odprt. Še vedno bodo ostale omejitve pri avtorsko zaščitenih vsebinah (glasba, igre, filmi, e-knjige) ter finančnih, socialnih, prevoznih in zdravstvenih storitvah. Evropska komisija bo čez dve leti ocenila, ali je smiselno tudi za te predpisati ukinitev geoblokad in uvesti enako obravnavo.

Podpredsednik Evropske komisije Andrus Ansip je povedal, da pri spletnem nakupovanju ne bo več blokad in diskriminacije. Pred tremi leti, ko so se o novih pravilih začeli pogovarjati, je kar 63 odstotkov spletnih prodajaln onemogočalo čezmejne nakupe. Odslej je te prakse konec.