V EU začela veljati prenosljivost digitalnih naročnin

Matej Huš

2. apr 2018 ob 14:15:56

Včeraj so v EU začela veljati nova pravila o prenosljivosti digitalnih naročnin, ki predstavljajo korak na poti do enotnega digitalnega trga. Gre za pravila, ki jih je Evropski parlament potrdil lani in bodo evropskim državljanom omogočila, da med potovanjem po EU s seboj nesejo tudi naročnine na digitalne vsebine. To pomeni, da bodo državljani, ki v svoji državi EU kupijo naročnino na digitalne vsebine (filme, glasbo, športne prenose, e-knjige ipd.), imeli dostop do istih vsebin tudi v drugih državah članicah, kadar bodo tja potovali. Četudi v državi obiska vsebine načeloma niso dostopne zaradi avtorskih pravic ali drugih razlogov, jih bo državljan druge države lahko spremljal. S tem se uvaja tako imenovano gostovanje digitalnih vsebin, ki bo brezplačno.

Seveda bodo obstajale varovalke za pošteno rabo, tako da bo gostovanje omejeno. Ponudnik storitve bo ob sklepu naročnine moral preveriti, kje ima naročnik običajno prebivališče. Gostovanje je namenjeno krajšim obiskom ali bivanju v tujini, ne pa daljšemu bivanju ali preselitvi. V tem primeru bo treba naročnino skleniti v novi državi. Evropska komisija ocenjuje, da bo uredba vplivala na vsaj 29 milijonov ljudi, ki imajo sklenjene digitalne naročnine in potujejo v tuje države. Uredba ne velja za ponudnike brezplačnih vsebin.

Še vedno pa v Evropi ni vzpostavljen enotni digitalni trg, ki bo prebivalcem vseh držav ponujal dostop do vse enakih vsebin pod enakimi pogoji. Ta smeli cilj je oddaljen še nekaj let.