Cene SSD-jev še vedno strmo padajo

Matej Huš

2. dec 2015 ob 20:29:25

SSD-ji so brez dvoma najuporabnejša novost v računalništvu v zadnjih letih, saj se pospeškom, ki jih prinese zamenjava klasičnih diskov s SSD-ji, ne moremo z nobeno drugo nadgradnjo niti približati. Medtem ko je problem staranja zadovoljivo rešen in se nam ni treba več bati, da bomo z normalno uporabo SSD izrabili celice, jih od izuma pesti višja cena od klasičnih diskov. To dejstvo je ostalo z nami do danes, a so se kljub temu SSD-ji obilno pocenili. V zadnjem četrtletju so cene že četrtič zapovrstjo upadle za več kot desetino.

Pred tremi leti se je njihova cena vrtela okrog dolarja za gigabajta. Leto pozneje je padla na 68 centov, letos pa že na 39 centov za gigabajt, ugotavljajo na DRAMeXchange. Zaradi razvoja tehnologije in živahne konkurence pričakujejo, da se bo trend nadaljeval, tako da naj bi prihodnje leto cene dosegle 24 centov/GB, leta 2017 pa že zelo dostopnih 17 centov.

Pričakovali bi, da so zaradi tega SSD-ji dandanes že stalnica, a to ne drži. Veliko večino trga računalnikov predstavljajo nizkocenovni OEM-sistemi, kjer proizvajalci varčujejo na vseh koncev, kar seveda pomeni klasičen disk namesto SSD-ja. Ocenjujejo, da ima okrog 25 odstotkov prodanih računalnikov SSD-je, kar naj bi zraslo do 31 odstotkov prihodnje leto in 41 odstotkov leta 2017. Projekcije daleč v prihodnost so sicer nehvaležne, a če ne bo kakšnega večjega pretresa - kot je bila za trg klasičnih diskov povodenj na Tajskem pred štirimi leti - lahko pričakujemo nadaljevanje trenda.

Proizvajalci klasičnih diskov so si od omenjenih poplav opomogli, zato so cene padle najprej na predpoplavne nivoje in potem še podnje. Trenutni stanejo okrog 6 centov za gigabajt, kar je po predvidevanjih strokovnjakov že zelo blizu spodnje dosegljive meje.