Backblaze: Po petih letih SSD-ji zanesljivejši od diskov

Matej Huš

15. sep 2022 ob 20:00:27

Backblaze, ki že vrsto let redno objavlja statistiko vzdržljivosti diskov iz svojih podatkovnih centrov, je to pot primerjal klasične diske in SSD-je. Podatki zadnjih petih let kažejo, da se SSD-ji kvarijo manj od svojih magnetnih predhodnikov. Podobno poročilo so pripravili že lani, a tedaj trend še ni bil dovolj dolgoročen.

V svojem podatkovnem centru imajo 2558 SSD-jev, kar je že dovolj za resno statistično obdelavo. Večinoma gre za Seagatove modele, nekaj pa imajo tudi Crucialovih, Dellovih, Micronovih in WDC-jevih. Nekaterih je sicer premalo za analizo, saj je WDC-jevih le 42, Micronovih pa 89. Pomembnejša je kumulativna primerjava s klasičnimi diski, ki kaže jasne rezultate. V prvih štirih letih sta krivulji pogostosti okvar SSD-jev in diskov zelo podobno, le da je prva nekoliko nižja. V petem letu pa se razlika bistveno poveča, saj se število okvar klasičnih diskov močno poveča, medtem ko SSD-ji obdržijo trend. Merjeno kot AFR (Annualized Failure Rates) so SSD-ji ves čas okrog enega odstotka, medtem ko za diske poskoči na 3,5 odstotka, v nadaljnjih letih pa vse do sedmih odstotkih (podatkov za SSD-jev toliko v prihodnosti še ni).

Za zdaj se zdijo rezultati logični, saj imajo SSD-ji manj premičnih delov, ki bi lahko bili razlogi za odpovedi. Se pa seveda lahko zgodi, da bodo čez nekaj let SSD-ji množično začeli odpovedovati, ko se bo polprevodniški pomnilnik (flash) iztrošil. Rezultati so relevantni tudi za domače uporabnike, ker Backblaze uporablja potrošniške diske in SSD-je in ne strežniških, kar nadoknadijo z redundanco.