Najvzdržljivejši SSD-ji preživel 2,4 PB zapisanih podatkov

Matej Huš

12. mar 2015 ob 21:18:30

Po slabih dveh letih je eksperimenta konec; vseh šest je umrlo. TechReport je zadnji dve leti neprekinjeno mučil šest SSD-jev in nanje zapisoval podatke v pričakovanju, kateri bo prvi odpovedal. Sedaj je testa konec, saj so odpovedali vsi.

Mučili so se Corsair Neutron GTX 240 GB, Intel 335 Series 240 GB, Samsung 840 Series 250 GB, Samsung 840 Pro 256 GB in dva Kingston HyperX 3K 240 GB. Vsi so presegli navedbe proizvajalcev, a nekdo je vseeno moral biti prvi oziroma zadnji. Prvi so prenehali delovati Kingston HyperX 3K (728 TB), Intel 335 Series (750 TB) in Samsung 840 Series (nestabilen že po 300 TB, odpovedal pri 900 TB). Neutron Series GTX je uspel zapisati 1,2 PB podatkov, preden je odpovedal. Drugi Kingston HyperX 3K je zdržal 2 PB podatkov, Samsung 840 Pro pa je z 2,4 PB deloval najdlje. Naposled je odpovedal tudi ta.

Vsi SSD-ji so zdržali bistveno dlje, kot so napovedovali proizvajalci in so več kot presegli normalno obrabo, ki jo lahko uporabniki ustvarijo. Praktično nihče ne bo na SSD zapisal več kot 100 TB podatkov, kar so brez problemov prenesli vsi. To so razveseljive informacije, upajmo pa, da jih proizvajalci ne bodo vzeli kot dokaz, da lahko proizvodnjo pocenijo na račun kakovosti.

Šlo je za najdaljši test vzdržljivosti SSD-jev, ki pa je imel svoje omejitve. Glavni problem je gotovo majhen vzorec, saj se iz šestih pogonov statistično pomembnih zaključkov o razlikah med proizvajalci ne da delati. Kingstona sta se na primer odrezala zelo različno, pa sta bila enaka (res pa je, da je eden dobival stisnjene podatke, drugi pa ne). Zaključiti pa smemo, da so vsi dovolj dobri.

Nekateri pogoni so pred smrtjo opozorili na nevarnost izgube podatkov in je tehnologija SMART zaznala spremembo kritičnih parametrov, drugi so umolknili nenapovedano. Samsungovi SSD-ji so bili po poročanju proizvajalčeve programske opreme v izvrstni kondiciji, dejansko pa že nedelujoči. SSD-ji običajno umirajo postopno, tako da lahko iz nenadnega povečanja števila slabih sektorjev oziroma prestavljenih celic ocenimo, da je konec blizu.