Raspberry Pi Zero pošel že prvi dan

Matej Huš

27. nov 2015 ob 22:19:53

Nad najnovejšim in predvsem najcenejšim izdelkom iz družine Raspberry Pi Zero so se ljudje tako navdušili, da so v enem samem dnevu pokupili vse razpoložljive zaloge. V 24 urah so prodali 20.000 primerkov, hkrati pa so jih še 10.000 brezplačno razdelili kupcem revije MagPi. Ustanovitelj fundacije Eben Upton je dejal, da bi se lahko bili že navadili, a da jih navdušenje vsakokrat znova preseneti. Medtem ko ljudje poizkušajo dobiti še kakšen primerek v manj obleganih in bolj odročnih trgovinah, tovarna v valižanskem Pencoedu s polno paro proizvaja nove.

Zato ni presenetljivo, da so se na Ebayu že pojavili preprodajalci Raspberry Pi Zero, ki uspejo za posamezen primerek iztržiti do 50 funtov oziroma desetkrat od redne prodajne cene. Upton sicer ljudi poziva, naj raje počakajo na naslednjo pošiljko, kot pa dajejo zaslužiti preprodajalcem.

Zanimivo bo tudi videti, kako bo Raspberry Pi Zero vplival na vladni projekt MicroBit, v okviru katerega so nameravali vsem sedmošolcem v Veliki Britaniji razdeliti mikroračunalnik, podoben Raspberryju. To bi se bilo moralo zgoditi že jeseni, a so ga zaradi težav z napajalnikom prestavili v prihodnje leto. Raspberry Pi Zero namreč omogoča isto in to za manj denarja (tudi MicroBit bo moral nekdo plačati).