Raspberry Pi z 10 milijoni prodanih enot ruši rekorde

Matej Huš

8. sep 2016 ob 18:25:11

Raspberry Pi se je v štirih letih prodal v 10 milijonih izvodov, s čimer je postal najbolje prodajan britanski računalnik. Do letošnjega februarja je ta naziv držal Amstrad PCW, a ta je bil iz nekih povsem drugih časov. Raspberry Pi, računalnik v velikosti kreditne kartice, je svojo pot začel kot projekt računalniškega opismenjevanja mladine in učenja programiranja, a je v teh štirih letih več kot prerasel svoje začetne ambicije in je našel mesto tudi pri številnih domačih in profesionalnih razvijalcih. Danes predstavlja tudi enega najlepših dokazov, da za uspeh ni treba imeti sedeža v Silicijevi dolini.

Danes obstaja Raspberry Pi v številnih verzijah, ki stanejo od 5 dolarjev (Raspberry Pi Zero) do 120 dolarjev, koliko je vreden najnovejši paket Raspberry Pi 3 Model B z 8-GB NOOBS SD kartico, ohišjem, napajalnikom, HDMI-kablom, optično miško in tipkovnico. Prav tako je Raspberry vzpodbudil nastanek številnih klonov, denimo BBC Micro:bit, ki pa niso nikoli dosegli njegove popularnosti.

Ustanovitelj fundacije Raspberry Pi Eben Upton se spominja, kako ob prestavitvi kartičnega računalnika niso imeli visokoletečih ciljev. Ciljali so na kakšnih 10 tisoč prodanih enot, če bodo imeli srečo, še zlasti pa niso pričakovali, da bo Raspberry Pi uporaben za resne namene, torej le na za učenje programiranja. A izkazalo se je, da je na trgu velika potreba po ravno dovolj zmogljivih računalnikih, da so še majhni in predvsem poceni. Roko na srce - dandanes na osebnih računalnik počnemo sila malo stvari, ki bi upravičevale ogromno računsko moč, ki jo imamo na voljo.

Raspberry Pi 3, ki so ga iz dali februarja letos, naj bi ostal glavni raspberry naslednja tri do štiri leta. Po drugi strani bo Raspberry Zero še nekaj časa ostal najcenejši model. To lahko razumemo tudi tako, da se bo razvoj novosti sedaj nekoliko upočasnil. Bodo pa zato več postorili na programskem področju, saj Upton obljublja novo programsko opremo še to jesen.