BBC bo razdelil milijon računalnikov Micro Bit britanskim sedmošolcem

Matej Huš

7. jul 2015 ob 21:01:16

BBC je predstavil končno obliko marca napovedanega računalnika Micro Bit, ki ga bodo brezplačno razdelili vsem sedmošolcem (starim 11 ali 12 let) v Veliki Britaniji v sklopu prenove učnih načrtov, da bodo ti vključevali več kreativnega dela z računalniki. Pri projektu sodeluje 28 partnerjev, med katerimi so tudi Microsoft, ARM, Samsung, Barclays in številne izobraževalne in nevladne inštitucije.

Kot pojasnjuje vodja britanske podružnice Microsofta Michel Van der Bel, je kreativnost pomembna, saj bo v prihodnosti štelo pravo računalništvo, ne le potrošniška uporaba vnaprej pripravljenih izdelkov. Microsoft je zato glavni BBC-jev partner v projektu Make It Digital, ki bo skušal računalniško opismeniti britansko mladež ter jih čim več navdušiti za tehnologijo.

Končni izdelek je nekoliko drugačen od marca predstavljenega prototipa, zlasti kar se tiče napajanja. Vsebuje procesor ARM Cortex M-O, merilnika pospeška in magnetnega polja, 5 x 5 rdečih svetlečih diod, dva gumba ter povezljivost v svet prek Bluetooth LE, USB ter krokodilčkov. Napaja ga paket baterij AAA. Ključni je programski del, saj želijo z napravo mladim vcepiti osnove računalniške miselnosti. V ta namen je Microsoft razvil programski jezik TouchDevelop v tekstovni obliki in Block Editor v grafični obliki.

Nove računalnike bodo po šolah razdelili oktobra. Kot poudarjajo snovalci projekta, ki uči osnove pisanja kode in skuša zmanjšati vrzel med številom uporabnikom in številom programerjev, Micro Bit ni konkurent Intelovega Galilea in Rasperryja Pi, temveč predstavlja komplementarno rešitev. Omenjena sta namreč tehnološko bolj zapletena in zmogljivejša mikroračunalnika, lahko pa ju seveda uporabljamo skupaj. Microsoft in Samsung bosta poskrbela tudi za izobraževanje učiteljev, da nov kos strojne opreme ne bo obležal v predalih kot nabiralnik prahu. Kasneje bo naprava tudi naprodaj, cena pa bo "globalno dostopna", kar v prevodu pomeni prgišče funtov.

Mimogrede, BBC-jev projekt Micro je pred tremi desetletji pripomogel k temu, da je Velika Britanija postala velikan na področju računalništva. Računalnik, ki ga je izdelalo podjetje Acorn, danes znano kot ARM, je bil 18-krat počasnejši, 70-krat večji in 617-težji od današnjega Micra Bita. A vseeno je bil to projekt, zaradi katerega je imela Velika Britanija nekaj časa več računalnikov v šolah kot katerakoli druga država na svetu.