Ob peti obletnici nov Raspberry Pi

Matej Huš

28. feb 2017 ob 18:35:25

Pred skoraj natanko petimi leti, 29. februarja 2012, je na trg prispel prvi poceni računalnik v velikosti kreditne kartice - Raspberry Pi. Projekt, ki so ga pobudniki začeli snovati že leta 2006, se je začel kot način, kako povečati zanimanje za računalništvo in programiranje pri mladih. Ugotovili so, da manjka poceni in enostavno programljiva strojna oprema, ki bi omogočala sorazmerno hiter vstop v svet programiranja. Rodila se je ideja, ki je šest let pozneje dala izdelek, ki je do danes presegel vsa, tudi najbolj optimistična pričakovanja. Raspberry Pi se še zdaleč ne uporablja zgolj v izobraževanju, temveč je bistveno popularnejši v ostalih segmentih.

Sprva je Raspberry obstajal v dveh modeli (A in B), sčasoma pa smo dobili še kopico novejših izvedenk. Ob peti obletnici dobivamo še eno. Raspberry Pi Zero W je najnovejši predstavnik nadvse uspešne družine, ki za 10 dolarjev ponuja tudi podporo za Wi-Fi in Bluetooth. Sicer nima priključkov za ethernet in velikega USB-A, a je po drugi strani manjši od originalnega Raspberry Pi. Raspberry Pi Zero W je nekakšna izboljšana verzija verzije Zero, ki stane 5 dolarjev in je okleščen do obisti.

Zero W ima jedro BCM2835, ki ga poznamo že iz čisto prvega Raspberryja, le da to pot tiktaka pri 1000 MHz. Čip za Wi-Fi in Bluetooth 4.0 je enak kakor v Raspberry Pi 3, torej Cypress (nekdaj Broadcom) CYW43438. Drugih sprememb v primerjavi z Zero ni, kar pomeni, da v njem najdemo 512 MB pomnilnika, mini-HDMI in USB On-The-Go, microUSB za napajanje, večnamenski priključek s 40 kontakti, nastavek za kompozitni vhod ter CSI vhod za kamero. Meri 8,5 x 5,8 x 2 centimetrov. Vstavimo ga lahko v lično plastično ohišje, ki obstaja v treh verzijah (zaprta, z odprtino za kamero ali odprtino za priključke GPIO).