Google+ noče umreti

Matej Huš

18. nov 2015 ob 22:23:38

Ker Googlovo družabno omrežje Google+ ni nikoli zares zaživelo, je Google letos poleti končno omogočil uporabo svojih izdelkov, ne da bi imeli profil Google+. Na omrežju Google+ je bilo namreč 2,2 milijarde uporabnikov, kolikor jih uporablja Google storitve, a je bilo aktivnih le okrog dva do tri promile. Pričakovali smo, da bo naslednji korak dokončen pokop tega internetnega Detroita, a se bo zgodilo ravno nasprotno. Google+ bo dobil še eno priložnost, ob čemer ne smemo pozabiti, da bo to pravzaprav Googlov peti poizkus. Prvi je bil katastrofalno uveden Google Buzz, ki so ga leta 2011 po dobrem letu delovanja ukinili, vmes pa še komajda izognili tožbam. Google Friend Connect pri nas ni bil nikoli zares popularen, Orkut pa je bil izjemno popularen v Braziliji, drugod pa povsem spregledan.

Google pravi, da je imel Google+ dva oddelka, ki so ju uporabniki radi obiskovali: Communities (Skupnosti) in sorazmerno novi, pet mesecev stari Collections (Zbirke). V prvem oddelku se združujejo ljudje, ki jih veselijo isti hobiji oziroma imajo enake interese, in ima dnevno 1,2 milijona obiskovalcev. V drugem oddelku Zbirke lahko prispevke podobno kot na Pinterestu delimo po temah, da jih laže posredujemo znancem in oziroma skupnosti. Google+ ima popolnoma prenovljen uporabniški vmesnik, da je stran prijaznejša tudi mobilnim napravam, Skupnosti in Zbirke pa so bolj izpostavljene.

Postavlja se vprašanje, zakaj se Google še vedno trudi z Google+, če pa pravega odziva ni. A naivno bi bilo zaključiti, da je bil celoten Google+ neuspeh. Google Photos je deloval odlično, zato je postal samostojna storitev. Podobno je tudi z že omenjenimi Skupnostmi in Zbirkami, ki ju želi Google razvijati dalje. Tako lepo označene skupine s skupnimi interesi pa so tudi izjemno priljubljene pri oglaševalcih, ki lahko zelo natančno ciljajo svoje oglase. Tudi zato Google+ še ne bo umrl.