Boj za pravice žensk v techu: Google noče razkriti plač svojih zaposlenih

easytm

27. maj 2017 ob 14:28:24

Google še vedno ni predal plačilnih list svojih zaposlenih pristojnemu ameriškemu ministrstvu (Labour Department), ker bi bilo pridobivanje podatkov predrago. Google je izračunal, da bi za pridobivanje teh podatkov iz lastnega informacijskega sistema porabil 500 delovnih ur in 100 tisoč ameriških dolarjev.

Google je postal tarča državnih organov pretekli mesec, ko je Labour Department (v nadaljevanju LD) obtožil podjetje, da sistematično izvaja plačno diskriminacijo. Za isto delovno mesto naj bi tako beli moški dobili veliko višjo plačilo kot pa ženske ali moški druge barve. Na udaru Googla, tako LD, pa so predvsem ženske. Vendar LD ni imel dostopa do plačilnih list googlovcev, s katerimi bi lahko tudi uradno potrdil svoje sume. Zato so na podlagi zakona o poslovanju zasebnih podjetij z državo zahtevali dostop do teh podatkov.

Google se pred zahtevo LD brani tudi z argumentom, da gre za občutljive osebne podatke, ki jih ne želijo deliti z državo brez dobrih razlogov. Tehnološki velikan tudi poudarja, da je sam izvedel analizo plačnih nesorazmerij in da ta ni potrdila obtožb LD.