Buzz pod hudimi kritikami

Matej Huš

18. feb 2010 ob 01:43:35

Prejšnji teden je Google izdal novo storitev Buzz, ki jo je priključil kar v Gmail. V novi mešanici Facebooka, Twitterja in Friendfeeda, kar Buzz hoče postati, je integracija z Gmailom tako močna, da so si v Googlu nakopali srd množice nasprotnikov, zagovornikov zasebnosti. Največji problem je dejstvo, da so vsi uporabniki Gmaila kar naenkrat postali člani Buzza. Spodrsljaji, kot so avtomatska pretvorba zasebnega adresarja v javno skupino kontaktov na Buzzu, so bili hitro popravljeni, poleg tega se je Google celo javno opravičil.

Čuvaji zasebnosti v skupini EPIC (Electronic Privacy Information Center) so temu navzlic pri ameriški Zvezni komisiji za trgovino (FTC) vložili pritožbo. Kot pravijo, bi morala biti storitev Buzz privzeto izklopljena, uporabnik pa bi jo vklopil po lastnem preudarku. Vztrajajo tudi, da uporabnikov adresar ne bi smel biti podlaga za nabiranje kontaktov.

EPIC ni edina skupina, ki kritizira Buzz. Electronic Frontier Foundation (EFF) sicer pozdravlja spremembe, ki jih je Google uvedel po prvem valu pritožb, a z dosežnim še niso zadovoljni. Tudi oni menijo, da mora biti Buzz opt-in (torej privzeto izključen).

BBC razlaga, kako ga je mogel Google tako hudo polomiti. Buzz naj bi bil preizkušen le interno v omejenem okolju, preskočili pa so drago testiranje z zunanjimi uporabniki. Preizkušalo ga je 20.000 zaposlenih, nikoli pa si ni utrl poti v program Google Trusted Tester. Google je sedaj zbobnal na kup glavne inženirje in menedžerje, ki intenzivno polirajo izdelek. Več o tem.