Google ukinja Buzz

Matej Huš

15. okt 2011 ob 09:08:39

Poldrugo leto po splavitvi je Google ukinil svoj ponesrečeni projekt Buzz, ki je bil njihov prvi poizkus postaviti konkurenco Facebooku. Buzz, ki so ga nespretno uvedli in sprva vanj stlačili vse uporabnike, zaradi česar je bil Google deležen hudih kritik in Buzz označen za enega največjih spodrsljajev minulega leta, bo svoj konec dočakal v prihodnjih tednih.

Google je svojem blogu objavil seznam storitev, ki bodo letošnje žrtve vsakoletnega jesenskega pospravljanja. Buzz bo ukinjen v "nekaj tednih", saj se bodo posvetili trenutnemu paradnemu konju Googlu+. Nove vsebine po ukinitvi jasno ne bo več mogoče objavljati, bo pa obstoječa dostopna na Googlovih profilih uporabnikov ali za prenos z Google Takeoutom.

Poleg Buzza se poslavljajo še Code Search, ki je bil namenjen iskanju odprte kode po spletu, Jaiku, ki ga je Google dobil s prevzemom leta 2007 v poskusu konkuriranja Twitterju, socialne storitve na iGoogle (sama platforma ostane) in univerzitetni program za Google Search, ki je nekaterim raziskovalnim ustanovam zagotavljal API-je za dostop do Googlovih iskalnik rezultatov. Vse omenjene storitve (razen Buzza) bodo ukinjene 15. januarja 2012.

Z današnjim dnem pa so ukinili tudi Google Labs, o čemer smo že pisali poleti.