Belgija: Facebook mora nehati slediti ljudem, ki niso uporabniki

Matej Huš

10. nov 2015 ob 19:17:42

Belgijsko sodišče je odločilo, da mora Facebook v 48 urah nehati slediti ljudem, ki niso njegovi uporabniki, sicer mu grozi 250.000 evrov globe za vsak dan kršitve. Postopek je na sodišču sprožila belgijska neodvisna komisija za zaščito zasebnosti, ki je od Facebooka junija zahtevala spoštovanje belgijske zakonodaje in mu tudi poslala seznam priporočil, ki jih Facebook ni upošteval.

Med najpomembnejšimi zahtevami je prenehanje shranjevanja dolgotrajnih piškotkov na računalnike ljudi, ki nimajo računa pri Facebooku, in prenehanje zbiranja informacij o njih. Številne strani imajo namreč vtičnike za Facebook, ki omogočajo komentiranje ljudem s profilom na Facebooku in avtomatično deljenje povezav, a hkrati Facebooku omogočajo sledenje vsem obiskovalcem. Facebook je namreč ob obisku na računalnik shranil dve leti trajajoč piškotek, ki je omogočal enolično identifikacijo. Facebook je sicer predlagal rešitev opt-out, kjer bi lahko vsak sam določil, da ne želi sledenja, a je sodišče ugotovilo, da tako ne bo šlo. Izbira za opt-out bi se namreč shranila s trajnim piškotkom, kar bi Facebooku v resnici še olajšalo sledenje. Sodišče pa je mnenja, da je trajen piškotek osebni podatek.

Facebook ima sedaj 48 ur časa, da neha slediti obiskovalcem v Belgiji. Facebook je že napovedal pritožbo. Sodba velja le za Belgijo, a se utegnejo podobni postopki sprožiti tudi v drugih državah, ker je belgijska komisija članica evropskega konzorcija. To tudi ni edina težava za Facebook v EU; najodmevnejši proces je sprožil Max Schrems.