Belgija: Facebook nezakonito sledi (ne)uporabnikom izven svojih strani

Matej Huš

17. feb 2018 ob 16:40:42

Tudi v Belgiji je sodišče razsodilo, da Facebook ni pridobil veljavnega informiranega soglasja za zbiranje osebnih podatkov od svojih uporabnikov, zato jih mora nemudoma nehati zbirati. Gre za sporno prakso sledenja uporabnikom Facebooka in tudi tistim, ki to niso, ko niso na Facebookvih straneh. Z različnimi metodami (piškotki, trajni piškotki, nevidni piksli itd.) namreč Facebook sledi ljudem tudi, ko obiskujejo druge strani.

Spor med Belgijo in Facebookom se je začel leta 2015, ko je belgijska komisija za varstvo osebnih podatkov (CPP) pri Univerzi v Leuvnu naročila študijo, kako in koliko Facebook sledi uporabnikom. Rezultati so pokazali, da Facebook v nasprotju z evropsko zakonodajo sledi vsem obiskovalcem. CPP je zato vložila tožbo zoper Facebook. Konec leta 2015 je belgijsko sodišče pritrdilo CPP in Facebooku zapovedalo ustavitev sledenja. Facebook se je pritožil, češ da belgijska sodišča nimajo pristojnosti v konkretnem primeru, ker Facebook v Evropi posluje prek Irske. Ena izmed točk pritožbe je bila celo uporaba besed browser in cookie (brskalnik in piškotek), saj da zakon v Belgiji dovoljuje postopke le v nizozemščini, francoščini ali nemščini. Čeprav je bil to tedaj zgolj manjši del pritožbe, je razumljivo pritegnil največ pozornosti.

Prizivno sodišče je tedaj ugodilo Facebooku in razsodilo, da Belgija ne more regulirati poslovanja Facebooka Irska. Toda CPP se je pritožil še na zadnji instanci, ki pa je odločitev prizivnega sodišča odpravila in zadevo vrnila v ponovno odločanje. Sedaj je postopek prilezel do konca in sodišče je odločilo, da je Facebook kriv kršitve belgijske zakonodaje s področja zasebnosti. Če ne bo prenehal slediti uporabnikom, mu grozi do 250.000 evrov kazni dnevno ali največ 100 milijonov evrov. Prav tako mora izbrisati vse nezakonito zbrane podatke.

Facebookov podpredsednik Richard Allan je dejal, da so piškotki in piksli standardna tehnologija v industriji, ki stotisočem podjetij omogoča rast in doseganja potrošnikov v celi EU. Dejal je, da od svojih partnerjev, ki na svojih straneh uporabljajo to Facebookovo tehnologijo, zaradi česar je sledenje ljudem mogoče, zahtevajo izpis jasnega obvestila, hkrati pa uporabnikom dajejo možnost izstopa (opt-out). Zaradi tega se bo Facebook na razsodbo pritožil. CPP je z razsodba zadovoljna.