Apple in GTAT zakopala bojno sekiro

Matej Huš

4. nov 2015 ob 20:59:21

Apple in njegov nesojeni dobavitelj zaslonov iz stekla za iPhone sta zakopala bojno sekiro, tako da podjetju GTAT ne bo treba v stečaj. Leta 2013 je kazalo, da je GTAT-ju uspel posel stoletja, saj so z Applom podpisali pogodbo o dobavi zaslonov iz safirja za nove telefone. Safir se uporablja, ker je bistveno trši od stekla (teže se razi), a je po drugi strani bolj krhek. Pravljica se je končala v solzah, podjetji pa na sodišču.

GTAT je trdil
, da je Apple nenehno spreminjal pogoje in da je podjetje z nepoštenimi pogoji izsiljeval, medtem ko je Apple dejal, da so zgolj želeli izpolnitev pogodbe, česar GTAT ni uspel. Končni izplen je bil potem tak, da je Apple v telefone vgradil posebno steklo (Gorilla Glass) iz podjetja Corning, GTAT pa je ostal z 2000 pečmi za pridobivanje safirja in 439 milijoni dolarjev dolga do Appla (kateri je posodil denar za nakup peči).

Vseeno podjetje ne bo šlo v stečaj, temveč v nekakšno prisilno poravnano, saj so se z Applom sporazumeli glede odpisa dolgov. GTAT bo 23. novembra na dražbi prodal 1400 peči za pridobivanje safirja, izkupiček pa si bosta z Applom razdelila na polovico. Česar ne bodo uspeli prodati, bo vzel Apple. Hkrati jim bo Apple odpisal vse dolgove in bo prevzel prostore v arizonski Mesi. Kjer so še pred meseci gorele peči, bo Apple postavil podatkovni center. In ker je bil GTAT največji proizvajalec safirja, je to zelo očiten znak, da s safirjem še nismo zaključili, saj ga tudi Apple ni pustil v stečaj. Mogoče ga srečamo - ne le na tipki za branje prstnih odtisov - v kakšni prihodnji verziji iPhona.