Apple: namesto safirja dve milijardi dolarjev vreden podatkovni center

Matej Huš

3. feb 2015 ob 22:59:08

Apple bo v neuporabni tovarni za nesojeno proizvodnjo safirja postavil svoj najdražji podatkovni center, ki bo stal dve milijardi dolarjev. S tem bodo ustvarili 150 delovnih mest, med gradnjo pa bo na projektu delalo še od dva do trikrat več ljudi. Predvideva se, da bodo med njimi tudi številni nekdanji uslužbenci GTAT.

Spomnimo, da je podjetje GTAT, s katerim je Apple sklenil pogodbo o dobavi safirnih zaslonov za nove iPhone, šlo lani v stečaj. Podjetji sta potem javno prali umazano perilo, a GTAT vse to ni nič pomagalo. Podjetje je ugotovilo, da pogodbe z Applom ne more izpolniti, zaradi česar se je znašlo v hudih finančnih težavah. Povsem nov proizvodni obrat v Mesi v Arizoni, kjer bi bil moral GTAT taliti velike ingote safirja in rezati tanke plasti za zaslone, pa sameva. Apple, ki je tako upnik GTAT kot tudi lastnik tovarne (ki jo GTAT zgolj najema), se je znašel v precepu, kaj storiti s tovarno, ki po prenovi nikdar ni zares delovala.

Bloomberg poroča, da bo Apple v njo vložil še dve milijardi dolarjev. V njej bodo postavili nadzorni center za Applova globalna omrežja, kar pomeni nekakšen vrhovni podatkovni center. Glede na Applove obljube, da bodo nekdanjim GTAT-jevcem pomagali do zaposlitev, lahko sklepamo, da jim bodo ponudili zaposlitve v novem centru.

Apple bo prenovo začel prihodnje leto, saj mora GTAT zemljišče zapustiti do decembra 2015. S 150 zaposlitvami sicer ne bodo dosegli optimističnih načrtov, da bo v Mesi 2000 ljudi delalo zaslone za Apple, hkrati pa se bo začetna investicija ene milijarde dolarjev napihnila na tri milijarde. Arizona, ki je leta 2013 pomagala s 10 milijoni dolarjev subvencij, nove pomoči ne bo dala.

Kaj pa to pomeni za safir? Bodisi se Apple dogovarja z drugimi dobavitelji ali pa zaslonov iz safirja še nekaj časa ne bo. Glede na to da je tovarna v Mesi ena največjih na svetu, se zdi verjetnejša druga možnost.