GTAT in Apple javno pereta umazano perilo

Matej Huš

9. nov 2014 ob 13:29:25

Stečajni postopek podjetja GT Advanced Technologies (GTAT), ki bi moral postati Applov dobavitelj zaslonov iz safirja, a se je ljubezen nato neslavno končala, postaja čedalje zanimivejši. Čeprav sta se podjetji uradno razšli v prijateljski odnosih, si Apple prizadeva, da podrobnosti iz pogodbe med njima ne bi postale javne, za kršitev česar so določeni penali v višini 50 milijonov dolarjev. GTAT se trudi čim več podatkov javno razgrniti, kar je v stečajnih postopkov sicer običajno.

Operativni direktor GTAT Daniel Squiller je v petek sodišču poslal zapriseženo izjavo, v kateri je opisal podrobnosti sodelovanja z Applom. Čeprav je dolga 24 strani, se jo splača prebrati, ker se v njej skriva precej zanimivih podrobnosti.

Squiller je dejal, da je Apple zelo privijal GTAT in od njih zahteval pristanek na zelo slabe pogoje. Kljub mesecem dogovarjanja o Applovem odkupu peči za proizvodnjo safirja, je na koncu Apple zahteval, da GTAT sam kupi in sestavi peči za pripravo monokristalnega safirja, denar pa bi mu posodil Apple. Končni rezultat bi bil, da je Apple bolj upnik kakor GTAT-jeva stranka.

Ta se sploh ne bi zavezal, da bo na koncu dejansko kupil kaj safirja od GTAT, medtem ko slednji ne bi smel prodajati safirja drugim podjetjem. Apple pa seveda ekskluzive na svoji strani ni imel in bi v principu lahko nabavil safir kjerkoli drugje, tudi ko bi ga že bil naročil pri GTAT, saj bi imel pravico kadarkoli preklicati naročilo. V nadaljevanju je Squiller okrcal Apple zaradi pomanjkljivega poznavanja safirja, zaradi česar so postavljali nerazumljive pogoje in nedosegljive časovne roke. Apple si je pridržal pravico, da mora GTAT pred vsako spremembo tehnološkega postopka pridobiti njegovo soglasje, kar je preprečevalo ekonomsko vzdržno proizvodnjo safirja po Applovih ponujenih odkupnih cenah. Gradnja tovarne v Arizoni je bila prehitra in nekakovostna.

GTAT gre celo tako daleč, da trdi, da je Applova taktika klasičen bait-and-switch. Lani so jih pritegnili s ponudbo, ki pa so jo na koncu tekom pogajanj povsem spremenili. GTAT je med pogajanji in postavljanjem tovarne v Arizoni povsem zanemaril druge stranke, zaradi česar so utrpeli visoko oportunitetno izgubo. Še nekaj številk: šarža safirja stane 20.000 dolarjev. Apple je zahteval penale v višini 320.000 dolarjev za zamudo pri dobavi in 640.000 za vsako šaržo, ki bi jo GTAT prodal konkurenci.

Odzval se je tudi Apple. Poudaril je, da so Squillerjeve navedbe neresnične in podane z namenom očrniti Apple. Ker podrobnosti, ki jih je navajal Squiller naj ne bi bile pomembne za razumevanje finančne situacije GTAT, je Apple zahteval njihov umik. Dodal je, da si je GTAT obetal dober zaslužek iz sodelovanja, zato so vztrajali v pogajanjih, čeprav bi jih lahko kadarkoli prekinili. Zato Apple ne prevzema nobene odgovornosti za propad GTAT; krivi naj bi si bili povsem sami, ker niso uspeli izpolniti prostovoljno podpisane pogodbe. Tudi Squiller je povedal, da del krivde nosi GTAT, ker so si res želeli to pogodbo.