GT Advanced Technologies gre v stečaj

Primož Resman

8. okt 2014 ob 10:17:01

GT Advanced Technologies se na prvi pogled zdi nepomembno podjetje, a gre za Applovega partnerja, ki dobavlja safirno steklo. To Apple uporablja kot zunanjo lečo fotoaparata na iPhone 6 in 6 Plus, na gumbu s TouchID ter na prihajajoči uri Apple Watch. Safirno steklo ima namreč odlične mehanske lastnosti, ki je izredno odporno na praske in je pogosto v uporabi na urah višjega cenovnega razreda. Spomnimo se lahko poročil, da je Apple skupaj s partnerjem kupil večje število peči, primernih za izdelavo safirnega stekla, kar je seveda podžgalo govorice, da bo iPhone 6 (takrat se je še vedno pričakovalo le eno velikost) jasno imel čez zaslon safirno steklo.

GT Advanced Technologies sicer trguje na borzi NASDAQ, delnica pa je v preteklih mesecih dosegla skoraj 20 dolarjev na račun špekulacij, da bo nov iPhone opremljen s safirnim zaslonom. Ko se je to izkazalo za neresnično, se je vrednost delnice razpolovila, z najavo stečaja pa je padla pod vrednost enega dolarja. Situaciji nedvomno ne pomaga dejstvo, da je izvršni direktor podjetja od letošnjega februarja prodal že za 10 milijonov delnic, zadnji paket le 8. septembra, tik pred najavo novih iPhonov. Ta paket je bil vreden 160.000 dolarjev.

Podjetje sicer nameravajo reorganizirati in nadaljevati s proizvodnjo, saj jih v začetku prihodnjega leta čaka izdelovanje stekla za Applovo uro. Na Ars Technici sicer omenjajo, da Apple ni edina stranka, saj sodelujejo tudi s proizvajalci fotovoltaične opreme, kjer ravno nedavno obdobje ni ravno prijazno poslu.