Google pripravil novi OnHub

Matej Huš

30. okt 2015 ob 15:29:39

Poleti je Google predstavil brezžični usmerjevalnik OnHub, s katerim so želeli dizajnu in delovanju usmerjevalnikov vdahniti svežino. V resnici ga zanj proizvaja TP-Link, kar niti ni pomembno, saj je Googlova celotna zamisel. In ta je precej enostavna - oblikovati estetsko všečen usmerjevalnik, ki nam ga ne bo problem postaviti na sredo stanovanja, hkrati pa mu dodati dovolj inteligence in moči, da se ne bo sesuval. Tedaj so napovedali, da je TP-Linkova naprava zgolj prav v novi liniji OnHub, kar so sedaj potrdili. V sodelovanju z Asusom so pokazali nov usmerjevalnik OnHub, ki je podoben predhodniku, je pa pametnejši in tudi nekoliko dražji.

Za 220 dolarjev, kar ni malo, dobimo eleganten valj, ki ima nekaj novosti. Precej futuristična je Wave Control, kakor se imenuje mahanje nad usmerjevalnikom. Če je povezava posamezne naprava prepočasna, lahko enostavno pomahamo nad usmerjevalnikom, pa se bo povezava izboljšala. Ni sicer še čisto jasno, kako se to zgodi in predvsem kako usmerjevalnik ve, katero napravo želimo bolje povezati. Mogoče najbližjo?

Usmerjevalniki OnHub imajo polje anten, ki so razvrščene po celotnem krogu, da oddajo signal enakomerne v vse smeri, ter dodatno anteno za zaznavanje drugih omrežij, saj se naprava ves čas prestavlja na najmanj obremenjen kanal. Google pravi, da so izboljšali algoritem, ki vse to počne, zato bodo povezave še zanesljivejše. Hkrati dodajajo, da bodo to počeli tudi v prihodnosti, zato se bodo usmerjevalniki oddaljeno posodabljali kar sami - tudi prva generacija se bo posodobila z novostmi, ki jih prinaša tale Asusov model. Strojna oprema novinca pa je enaka kot v prvem modelu.

Kar se tiče estetike, pa je treba priznati, da karkoli obračamo, mora imeti usmerjevalnik vsaj dva grda kabla (mrežnega in električnega). Poleg tega ga moramo povezati z virom interneta (običajno druga grda škatla), zato je treba besede o postavljanju sredi stanovanja vzeti z zrnom soli.