AMD presenetil z izgubo

Matej Huš

16. okt 2015 ob 18:51:47

AMD je tretje letošnje četrtletje sklenil z izgubo, ki je presegala napovedi analitikov. Ob 1,06 milijarde dolarjev dohodkov, kar je 26 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, se je izguba povzpela na 197 milijonov dolarjev. Lani so v enakem obdobju ustvarili 17 milijonov dolarjev dobička ob 1,43 milijarde dolarjev prihodkov, potem pa so sledila štiri negativna četrtletja.

Glavnino krivde za slab rezultat AMD pripisuje upadu prodaje računalnikov. Zato je njihov oddelek za PC-je ustvaril kar 181 milijonov dolarjev izgube (lani zgolj 17 milijonov), saj so prodali manj. Dodaten udarec so prinesla prevrednotenja starih zalog, ki jih niso uspeli prodati. Dodatni 48 milijonov dolarjev izgube je posledica stroškov zaradi prestrukturiranja podjetja in odpuščanj. Pozitivno pa je posloval oddelek za integrirane naprave in prodaje podjetjem (enterprise and embedded), kjer so ustvarili 84 milijonov dolarjev dobička.

AMD se še vedno sooča z resnimi težavami, saj v četrtem kvartalu pričakujejo še 10 odstotkov nižje prihodke. Skupno je AMD v zadnjih 17 letih ustvaril osem milijard dolarjev akumulirane izgube. Spomnimo, da je AMD minuli mesec napovedal, da bodo odslovili 500 zaposlenih v želji povečati konkurenčnost.

Pozitivna točka pa je nov posel, ki ga je sklenil AMD in so ga razkrili danes. S podjetjem Nantong Fujitsu Microelectronics so se dogovorili, da bo slednji prevzel 85-odstotni delež v obratih na Kitajskem in v Maleziji, ki skrbijo za preizkušanje in pakiranje AMD-jevih čipov (proizvodnjo so že zdavnaj prodali v Globalfoundries). To bodo storili z ustanovitvijo nove družbe, v kateri bo imelo kitajsko podjetje 85-odstotni delež, AMD pa bo v zameno dobil 317 milijonov dolarjev. V podjetje bodo prezaposlili 1700 dosedanjih AMD-jevih uslužbencev.

AMD-ju kljub težavam verjetno ne grozi propad, saj ima podjetje izjemen strateški pomen. Brez AMD-ja bi bil Intel na določenih področjih monopolist, kar bi mu prineslo precej težav. Zavoljo konkurence in razvoje je torej v širšem interesu, da AMD obstane. To je tudi eden izmed razlogov, da se podjetje kljub nakopičeni izgubi še vedno drži.