Kitajci razgrabili ASML-jeve stroje za proizvodnjo čipov

Matej Huš

18. okt 2023 ob 23:11:50

Nizozemski proizvajalec strojev za proizvodnjo čipov, ASML, ki je v tem pogledu edinstven, ker konkurenčnih izdelkov ni, lahko le še letos neomejeno prodaja svoje izdelke kitajskim podjetjem, kakršno je SMIC. Poslovni rezultati za minulo četrtletje kažejo, da je poslovanje povsem povprečno, a s pomembno podrobnostjo. Prodaja na Kitajsko je dosegla že polovico vsega prometa, saj kitajska podjetja množično kupujejo izdelke pred potekom roka.

V številkah to pomeni, da so kitajski kupci ustvarili 2,44 milijarde evrov prometa od 5,31 milijarde evrov prodaje. Še poldrugo milijardo pa je ASML zaslužil z vzdrževanjem svojih strojev pri obstoječih strankah. Skupno so ustvarili 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je primerljivo s prejšnjim kvartalom.

Delež kitajskih strank pa se je letos pošesteril. V prvem kvartalu je znašal osem odstotkov, v drugem že 24 odstotkov, v minulem pa 46 odstotkov. Finančni direktor Roger Dassen je dejal, da to ni presenetljivo, saj gre večinoma za naročila iz let 2021 in 2022, ki jih sedaj ASML jadrno uresničuje. Eden pomembnih razlog je tudi upad povpraševanja v drugih državah izven Kitajske. Tam pa je situacija obratna, saj je ASML pridobil podaljšano izvozno dovoljenje. Sprva je bil rok 1. september, a je podaljšan do konca leta. V tem času lahko še prodajajo najnovejšo opremo za litografijo DUV (deep ultra violet), kar so Kitajci s pridom izkoristili. V aktualnem četrtletju pričakujejo porast prihodkov na 6,7-7,1 milijarde dolarjev, večinoma zaradi kitajskega trga. Prihodnje leto je situacija precej bolj nejasna.