Po dolgih letih AMD z izgubo

Matej Huš

3. maj 2023 ob 19:57:58

Niti AMD (Intel je takisto globoko v rdečem) se ni izognil pretresom na trgu, ko je prvo letošnje četrtletje zaključil z zajetno izgubo. Od januarja do marca je podjetje ustvarilo 5,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma devet odstotkov manj kot v minulem letu, kar ni bilo dovolj za pozitiven izid. Čista izguba je znašala 139 milijonov dolarjev.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu domačih uporabnikov, ki se je skrčil za 65 odstotkov. Namesto lanskih 2,1 milijarde dolarjev so nabrali le 700 milijonov dolarjev, kar je prispevalo 172 milijonov dolarjev izgube (lani 625 milijonov evrov dobička). Ta oddelek je bil v minulih letih glavni motor uspešnosti podjetja, zato so njegove težave pomenile težave za celotno podjetje. Konkurenca, torej Intel, je v tem segmentu občutila le 36-odstotni padec prodaje.

Bolje se je odrezal AMD-jev oddelek za igre, ker so bili prihodki let šest odstotkov nižji, dobička pa še vedno 314 milijonov dolarjev. Levji delež so prinesli čipi (SoC) za Microsoftove in Sonyjeve konzole, medtem ko je prodaja kartic Radeon pešala. Oddelek za vgradne rešitve (embedded) je poskočil za 163 odstotkov, dobiček pa na 798 milijonov dolarjev. Poslovni sektor je posloval enako kot lani (1,3 milijarde dolarjev prihodkov), a pri tem sklatil dobiček za 65 odstotkov na 148 milijonov dolarjev.

Izvršna direktorica AMD-ja Lisa Su je dejala, da opažajo številne priložnosti za rast, predvsem na področju umetne inteligence. V drugem kvartalu načrtujejo povečano prodajo v oddelkih za poslovne in domače uporabnike, slabše pa bo šlo igram in vgradnim napravam.