Intel po dolgih letih z izgubo

Matej Huš

1. avg 2022 ob 22:17:44

Intel je v minulem četrtletju ustvaril 22 odstotkov manj kot prihodkov kot v enakem obdobju lani, medtem ko dobička sploh ni imel. Ob 15,3 milijardah dolarjev prihodkov je kvartal končal s 500 milijoni dolarjev izgube, kar je najslabši poslovni rezultat po zadnjem četrtletju leta 2017. To je edini kvartal v zadnjih petnajstih letih, ko je Intel posloval z izgubo. Podjetje kot glavna razloga za katastrofalne rezultate navaja znižanje povpraševanja po novih računalnikih in komponentah ter ohlajanje gospodarstva. Intel je ustrezno popravil tudi napovedi za celotno leto 2022, in sicer naj bi se prihodki znižali z 68 na 65 milijard dolarjev.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger je ob objavi rezultatov dejal, da so veliko razočaranje, s čimer so se strinjali tudi investitorji. Dodal je, da je bil glavni razlog nenaden upad gospodarske dejavnosti, svoje pa so dodale tudi težave pri spopadanju s spremembami na trgu. Finančni direktor David Zinsner je nepresenetljivo okrivil naraščajočo inflacijo, zvišanje obrestnih mer in posledice vojne v Ukrajini. Intel bo del inflacijskega bremena prevalil na potrošnike, zato se še pred koncem leta pričakujejo podražitve komponent. Nekateri procesorji naj bi se podražili za 20 odstotkov, podobno tudi ostale komponente. Inflacija je namreč dolgoročna in sistemska.

Razčlemba po skupinah pokaže, da je rasel edino oddelek za omrežno opremo (networking and edge), ki je zabeležil 11-odstotno rast prihodkov. Oddelek za podatkovne centre in umetno inteligenco je beležil 16-odstotni upad, oddelek za računalnike (client computing) pa 25-odstotni minus. Ob tem pa Intel dodaja, da se po pričakovanjih situacija ne bo več poslabševala, zato bo aktualno četrtletje že pozitivno.

Le nekaj ur po razglasitvi rezultatov pa je spodnji dom ameriškega kongresa potrdil zakon o vzpodbudah za industrijo polprevodnikov (CHIPS and Science Act), ki prinaša 280 milijard dolarjev vzpodbud za proizvajalce v ZDA. Od tega bo šlo za subvencije podjetjem 52 milijard dolarjev. Znaten delež si obeta tudi Intel.