Uradno: Dell bo prevzel EMC

Matej Huš

12. okt 2015 ob 20:22:17

Špekuliranja minulega tedna o Dellovem prevzemu EMC-ja so se kljub številnim nejevernim pogledom izkazala za pravilna; Dell bo kupil EMC, kar so potrdili tudi na svoji spletni strani. Dell bo skupaj s svojimi lastniki, torej Michaelom Dellom, MSD Partners in Silver Lake, za približno 67 milijard dolarjev kupil EMC.

Finančna izvedba bo nekoliko zapletena, saj bodo delničarji EMC-ja prejeli 24,05 dolarjev za delnico in posebne vrste delnice (tracking stock), ki bodo predstavljale lastništvo nad delom EMC-ja, ki se nanaša na VMWare. Trenutno kaže, da bodo dobili 0,111 teh delnic za vsako delnico EMC-ja, kar preračunano glede na trenutne tečaje pomeni, da bodo prejeli približno 33,15 dolarja za delnico EMC-ja. Prevzem morata odobriti še skupščini delničarjev obeh podjetij in varuhi konkurence. Skupaj to predstavlja 27-odstotno premijo glede na ceno delnico pred začetkom špekulacij o prevzemu.

Zanimivo je, da se je Dell za enega največjih prevzemom odločil v času, ko ostala podjetja ugotavljajo, da je bolje biti manjši. Hewlett-Packard se bo delil, Ebay bo prodal PayPal in se razkosal na kar tri dele. EMC je bil že v preteklosti tarča kritik, da gre za konfederacijo različnih podjetij, ki izdelujejo vse od mrežne opreme do opreme za shranjevanje podatkov, med njimi pa da ni prav veliko sinergije. Hkrati ima EMC 81-odstotni delež v podjetju VMWare. Prav zato si sklad Elliott Management, ki je eden večjih lastnikov EMC-ja, že dlje časa prizadeva doseči razkosanje podjetja.

Dell ugotavlja, da ne bodo mogli preživeti z izdelovanjem in sestavljanjem računalnikov, zato je nakup EMC-ja razumljiv. Z EMC-jem bodo dobili močno platformo in široko paleto izdelkov. Hkrati pa bodo dobili ogromno dolga, ki ga bodo financirali v času izjemno nizkih obrestnih mer.