PayPal in Ebay se razhajata

Matej Huš

30. sep 2014 ob 22:38:34

Ebay bo PayPal, ki ga je poldrugo milijardo dolarjev kupil pred dvanajstimi leti, oddvojil v samostojno podjetje. To se bo zgodilo prihodnje leto, prav tako pa bosta odstopila Ebayjev izvršni direktor John Donahoe in finančni direktor Bob Swan, ki podjetje vodi od leta 2008, tako da bosta obe podjetji dobili nova direktorja.

Ideja o razdružitvi Ebayja in PayPala ni nova, saj so jo nekateri večji delničarji (zlasti Carl Icahn) vztrajno ponavljali že dlje časa. Icahn je to naglas povedal v začetku tega leta, a je Donahoe zamisli ostro nasprotoval. Pritisk delničarjev je bil sedaj dovolj močan, da se Ebay deli. Donahoe je sedaj dejal, da je temeljit strateški pregled pokazal, da po letu 2015 ekonomsko ne bo upravičeno držati Ebay in PayPal pod isto streho. Nova izvršna direktorja bosta Dan Schulman za PayPal in Devin Wenig za Ebay.

Stari Ebay je bil s tržno kapitalizacijo 65 milijard olarjev preveliko podjetje, da bi ga bilo smiselno prevzeti, medtem ko bo situacija sedaj drugačna. Ebay bo na področju spletnih dražb - kjer se krepi Alibaba - laže tekmoval s konkurenco, PayPal pa utegne kmalu postati prevzemna tarča kakšnega podjetja, ki si želi po bližnjici kupiti vstopnico v svet mobilnih plačil - analitiki omenjajo Apple. Investitorji so nad razdružitvijo navdušeni, tako da je Ebayjeva delnica po objavi poletela za osem odstotkov.

Še tehnične podrobnosti: delničarji Ebayja bodo dobili po eno delnico novega Ebaya in po eno delnico PayPala. Ebay je namreč vreden 30-40 milijard dolarjev, PayPal pa 25-35 milijard dolarjev. Tudi zaposlenih imata vsak približno polovico od 35.000.