Prigode z Dellovim odkupom: stomilijonska škoda zaradi računalniške napake

Matej Huš

6. jun 2016 ob 21:46:19

Dellov ustanovitelj Michael Dell je pred slabimi tremi leti odkupil celotno podjetje, s čimer se je tedaj vsaj na videz končala več mesecev trajajoča bitka več snubcev in investitorjev, ki so imeli vsak svoje favorite in račune. Nekateri investitorji se s prevzemom niso strinjali in so ga izpodbijali na sodišču, ki je naposled razsodilo v njihov prid. Največji osmoljenec pa je ameriški investicijski gigant T. Rowe Price, ki je imel v lasti 1,7 odstotka Della in si je obetal 190 milijonov dolarjev odškodnine. Zaradi precej nenavadne računalniške napake ne bodo dobili nič, zato mrzlično iščejo načine, kako bodo izgubo vlagateljem v njihove investicijske sklade povrnili.

Po ameriški zakonodaji lahko investitorji, ki se ne strinjajo z izglasovanim prevzemom podjetja, svojo pravico iščejo na sodišču. Če to razsodi, da je bila ponujena cena prenizka, dobijo ti investitorji za svoje delnice več. Da so do nove poravnave upravičeni, morajo izpolnjevati dva ključna pogoja. Na skupščini delničarjev, kjer se je odločalo o prevzemu, so morali glasovati proti, delnic pa od te skupščine do odločitve sodišča niso smeli prodati. Nasprotovanje prevzemu je priljubljen način za molzenje denarja od prevzemnikov, kar se gredo zlasti skladi, ki denarja ne potrebujejo takoj. Številni kupijo delnice tik pred zaključkom prevzemnega roka, potem pa se pritožijo nad ceno in delnico držijo do sodne odločitve.

Nekateri investitorji so pri prevzemu Della menili, da je 24,9 milijarde dolarjev za podjetje prenizka cena, zato so jo na sodišču izpodbijali. Sodišče je sedaj razsodilo, da to drži in da je bilo podjetje v prevzemni ponudbi podcenjeno za okrog 22 odstotkov, in določilo, da je pravična cena 17,62 dolarja na delnico in ne 13,75 dolarja, kolikor sta ponudila Michael Dell in konzorcij Silver Lake Partners. Odločitev vpliva na okrog 5,5 milijona delnic, medtem ko je sprva v tožbi sodelovalo 40 milijonov delnic, a so jih večino iz zgoraj navedenih proceduralnih razlogov izključili. Ob prevzemu je obstajalo 1,7 milijarde Dellovih delnic. Zaradi razsodbe bo prevzemnike Dell stal dodatnih 36 milijonov dolarjev (višja cena, obresti, pravni stroški). Če bi bila ta cena ponujena že ob samem prevzemu, pa bi bil ta dražji za 6,6 milijarde dolarjev, a so delničarji tedaj večinoma sprejeli ponujeno.

Sedaj pridemo do osmoljenca T. Rowe Price, ki si je na račun višje cene in pripadajočih obresti obetal skupno več kot 200 milijonov dolarjev. Dobil ne bo ničesar, ker so njegove delnice iz proceduralnih razlogov izločena iz poravnave. T. Rowe Price je namreč na skupščini pomotoma glasoval za prevzem, čeprav so javno izpostavljali svoje nasprotovanje prevzemu.

Razloge, zakaj se to primeri, so zelo dobro opisali na Bloombergu. Gre za precej nesrečen splet okoliščin, ki so botrovale k temu, da se je programska oprema ponastavila na privzete nastavitve, ki so podpora predlogom uprave, torej v tem primeru prevzemu. Na prvih skupščinah so bile nastavitve pravilne, a ko je po več preložitvah in ponovnih sklicih šlo zares, so glasovali glede na privzeto izbiro. Storili so še eno napako, in sicer so zaradi administrativnih razlogov prenesli delnice z ene pravne osebe na drugo, kar se seveda šteje kot odprodaja delnic, čeprav se ekonomski lastnik ni spremenil (to so stranke sklada). Investicijski sklad Magnetar Capital LLC, ki je prav tako glasoval proti in to pravilno, pa bo na primer dobil 25 milijonov dolarjev zaradi nove odločitve sodišče. T. Rowe Price pa se ukvarja z napovedanimi skupinskimi tožbami investitorji, ki mu očitajo nevestno delo in iščejo odškodninsko odgovornost za izgubljenih 190 milijonov dolarjev.