Apple: ne mecite telefona v riž

Matej Huš

21. feb 2024 ob 00:49:04

O reševanju omočenih prenosnih telefonov kroži cel kup mitov in legend, med katerimi je ena trdovratnejših učinkovitost riža. Dasiravno je riž res higroskopen, za telefone to ni nujno blagodejno. Apple je v posodobljenem obvestilu celo izrecno odsvetoval zakopavanje telefona v riž. Majhna riževa zrna lahko telefon dodatno poškodujejo, svarijo v Applu. Telefon zato raje postavimo v suh in rahlo prevetren prostor, da voda odhlapi po naravni poti.

Riž sodi med higroskopne materiale, nad katerimi je ravnotežni parni tlak vode nizek. To v praksi pomeni, da nase veže vodo iz okolice. A več preizkusov je že pokazalo, da sušenje z rižem ni hitrejše od čakanja, da se telefon posuši sam. Apple prav tako odsvetuje intenzivno segrevanje telefona ali brisanja priključkov z vatiranimi paličicami. Vse to lahko situacijo poslabša.

Če se torej pojavi obvestilo, da je priključek moker in se telefon ne bo polnil, je edina pametna rešitev počakati, telefon pa pustiti na suhem in prevetrenem prostoru. Če niti to ne pomaga po dnevu ali dveh, je telefon morda poškodovan in bo moral na servis. Ob tem velja povedati, da je čas ključna komponenta, zato je treba telefon izključiti in prenesti na suho čim prej. V noben primeru pa ni priporočljivo, da telefon odpiramo sami, izpostavljamo visokim temperaturam, pomakamo v agresivne ali drobnozrnate higroskopne snovi in podobno.