Tekoča voda na Marsu

Matej Huš

15. apr 2015 ob 08:21:35

Nekoč je bila na Marsu tekoča voda, a od tega so minili že eoni in danes je vsa tamkajšnja voda zamrznjena ali v atmosferi kot para, je veljalo do danes. Rover Curiosity pa je na Marsovem površju v kraterju Gale odkril dokaze za tekočo vodo na Marsu. Pravzaprav za najboljši možen približek, saj je odkrita tekoča voda izjemno slana. O odkritju danes poročajo v Nature Geoscience.

V kraterju Gale, ki se nahaja blizu ekvatorja, so odkrili bogate zaloge perkloratov. Te soli znižujejo zmrzišče vodnih raztopin, kar počno vse soli, ter so zelo higroskopne (iz zraka nase vežejo vodo). To bi lahko omogočilo zelo primitiven dnevni vodni cikel na Marsu. Ponoči bi se voda iz atmosfere kondenzirala na kalcijevem perkloratu, kjer bi bila v nekakšnem tekočem stanju, saj bi dobili nasičene slanice, podnevi pa bi ta voda odparela nazaj v ozračje. Tem sklepom pritrjujejo meritve relativne vlažnosti ter temperaturnih nihanj. Da voda lahko kondenzira, morajo biti izpolnjeni primerni pogoji, kar se na Marsu zgodi v hladnejšem delu dneva (in leta), ko se relativna vlaga dvigne. Blizu polov bi lahko omenjena cirkulacija potekala celo leto, voda pa počasi pronicala s soli v prst, kažejo meritve dinamičega albeda nevtronov.

Od tod je do sklepa, da bi Mars lahko podpiral življenje, še zelo daleč. Hidratirane soli so omejene na zgornjih 15 centimetrov površja, kjer so zelo izpostavljene kozmičnim žarkom in sevanju. Prav tako visoka slanost pomeni nizko aktivnost vode, kar prav tako ni posebej ugodno za mikroorganizme (sicer bi se nam soljeno meso pokvarilo). Navsezadnje pa se Marsov vodni krog dogaja pri tako nizkih temperaturah, da bi se zemeljsko življenje ustavilo. A vendarle - primitivni vodni krog imamo očitno tudi na Marsu.

Tekoča voda v Osončju ne obstaja le na Zemlji in Marsu. Res je Zemlja edini planet z večjimi zaplatami tekoče vode, a najdemo jo tudi na satelitih. Na Evropi so obsežni oceani tekoče vode pod ledenimi pokrovom. Tudi Saturnova luna Enceladus ima tekočo vodo v obliki gejzirjev, Hubble pa kaže, da bi jo lahki našli tudi na Jupitrovem satelitu Ganymede.