Comshop želi v poenostavljeno prisilno poravnavo

Matej Huš

28. sep 2015 ob 18:20:11

Ljubljansko okrožno sodišče je v petek začelo postopke za uvedbo poenostavljene prisilne poravnave nad družbo Comshop, ki jo poznamo kot enega večjih prodajalcev računalniške opreme v Sloveniji. Leta 2003 ustanovljena družba je namreč minuli teden na sodišče vložila predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave, ker je družba insolventna. Upnikom predlaga 10-odstotno poplačilo terjatev v šestih mesecih po pravnomočni potrditvi predloga prisilne poravnave.

Poenostavljena prisilna poravnava je nov instrument, ki ga je leta 2013 uvedla novela Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Namenjen je mikro družbam, malim družbam in samostojnim podjetnikom. Zanj se morajo izreči upniki najmanj 60 odstotkov terjatev, in več kot polovica vseh upnikov. Prijava terjatev ni potrebna. Če bo Comshop v štirih mesecih pridobil dovolj soglasij upnikov, bo poenostavljena prisilna poravnava potrjena.

Comshop, ki ima v Sloveniji 10 poslovalnic in spletno prodajo ter približno 15-odstotni tržni delež, je po navedbah direktorja Simona Škrlepa in prokurista Sebastijana Lorgerja insolventen. Na dan 30. 6. 2015 je imelo podjetje 1,5 milijona sredstev in negativni kapital v višini 56.000 evrov. V prvem letošnjem polletju je podjetje ustvarilo 3,29 milijona evrov prihodkov ter pri tem ustvarilo 217.000 evrov čiste izgube, denarni tok pa je znašal -106.000 evrov.

Comshop ima 1,5 milijona evrov navadnih obveznosti, večinoma do dobaviteljev, ter 58.000 evrov prednostnih obveznosti (plač in prispevkov, na katere prisilna poravnava nima učinka). V predlogu poenostavljene prisilne poravnave predlagajo 10-odstotno poplačilo obveznosti. Napovedujejo prestrukturiranje podjetja, in sicer bi v prihodnjem letu zmanjšali število zaposlenih s 43 na 22-24, spremenili vodenje podjetja (tri namesto sedmih poslovodnih oseb), ter zaprli poslovalnice v Postojni, Lescah, Ljubljani (Mercator Šiška), Novem mestu, Velenju in Mariboru (Europark).

Edini družbenik Comshopa je od 1. 9. 2015 družba Tabla d. o. o., ki je v stoodstotni lasti Sebastijana Lorgerja, pred tem pa je podjetje obvladovala Avtotehna.