WSJ: Applov avtomobil do leta 2019

Matej Huš

22. sep 2015 ob 21:41:11

Da Apple misli zelo resno z razvojem samovozečega avtomobila, smo se letos lahko prepričali že pri iskanju lokacije za testiranje. Z načrti za nekaj let v prihodnosti je sicer tako, da se lahko uresničijo ali pa tudi ne, a če gre verjeti Wall Street Journalu, bo Apple prva tovrstna vozila predstavil leta 2019. Projekt naj bi v Cupertinu dobil zeleno luč in rok za dokončanje 2019.

Ekipa 600 ljudi, ki delajo na projektu Titan, se bo potrojila, kar nakazuje vstop na trg avtomobilov. Prva vozila sicer ne bodo povsem avtonomna, temveč nekakšni hibridi, ki bodo še vedno potrebovala človeško interakcijo. Avtonomno vozilo je malce bolj dolgoročni cilj. Tisti bolj skeptični v podjetju dvomijo, da jim bo do leta 2019 sploh uspelo pripraviti vozilo, ki bo naprodaj. Ogromni projekti radi zamujajo, potem pa je tu še homologacija, ki je avtomobile precej bolj resna kot za prenosne električne igračke.

Veliko vprašanje je tudi, kdo in kako bo vozila proizvajal. V svetu avtomobilov praktično ni primera, ko bi podjetje dizajniralo celoten avtomobil pod svojo znamko, potem pa bi ga zanje izdeloval kdo drug. Ali bo Apple sledil svojemu zgledu in najel avtomobilski Foxconn ali pa bodo v skladu s smernicami industrije postavili lastno proizvodnjo, ni jasno. Dejstvo pa je, da je Apple avgusta imel sestanek z agencijo za cestni promet (DMV), kjer so se pogovarjali o regulativi samovozečih avtomobilov. Prav tako Apple širi razvojno skupino in se zanima za področje, kjer bi lahko testiral. Zdi se, da je iCar za ovinkom.