Apple išče lokacijo za testiranje svojega samovozečega avtomobila

Matej Huš

15. avg 2015 ob 20:28:13

Pozimi smo se spraševali, ali tudi Apple razvija pametni samovozeči avtomobil ali morda električni avtomobil. Kaže, da navedbe držijo in da je Applov projekt precej dlje, kot smo lahko predvidevali. The Guardian je pridobil korespondenco, ki to dokazuje.

Projekt se imenuje Titan in je že v fazi preizkušanja, saj Apple v okolici San Francisca išče lokacijo za terenske preizkuse. Apple se že zelo resno pogovarja z GoMentum Station, ki je bil svoj čas vojaška baza in še danes ni odprt za vsakogar. Na 30 kilometrov dolgi serpentinasti cesti po opuščenih mostovih, tunelih, nadvozih in opuščenem mestu bi lahko Apple učinkovito preizkušal svoja vozila. Za zdaj se je za testiranje na tem področju odločila tudi Honda. V Kaliforniji je sicer mogoče tovrstna vozila preizkušati tudi na cestah, a je treba pridobiti posebna dovoljenja, kar je povezano z razkrivanjem podrobnosti projekta, česar Apple za zdaj še ne želi.

Poleg Appla in Honde vozila brez voznika razvija vrsta podjetij, od avtomobilskih velikanov do tehnoloških podjetij. Google, Uber, Tesla, Volkswagen in Mercedes-Benz so primeri podjetij, ki imajo dovoljenje za vožnjo avtomobilov brez voznika po kalifornijskih cestah.