Na Steamu že 1500 iger za Linux

Matej Huš

20. sep 2015 ob 13:11:03

Čeprav je Linuxov tržni delež za velikostni razred manjši od Microsoftovega in Applovega, je tudi za Linux dosegljivih čedalje več iger. Na Steamu je število naslovov za Linux preseglo 1500. Za primerjavo: za Windows je na voljo 6500 naslovov, za Mac OS X pa 2300.

Igre za Linux so silovit pospešek dobile predlani, ko je Valve najprej izdal prvo stabilno verzijo Steama za Linux, decembra istega leta pa še operacijski sistem SteamOS, ki temelji prav na Linuxu. Od tedaj število naslovov za Linux vztrajno raste. V 12 mesecih je Steam presegel število 1000, letos pa mesečno za Linux prispe okrog 100 na Steam, in tako smo že pri številu 1500. Na Linuxu najdemo tudi naslove, kot so Counter-Strike: Global Offensive in Middle-earth: Shadow of Mordor.

Srž vseh problemov sicer ostaja nizek tržni delež, saj se za dva odstotka sistemov iger često ne izplača pisati še za Linux. Delež uporabnikov Linuxa med naročniki Steama je še manjši in se giblje okrog enega odstotka. Večni problem so tudi gonilniki. Proizvajalci grafičnih kartic in druge strojne opreme jih navadno izdajo le zaprtokodne in manj optimizirane kot za Windows, odprtkodni nadomestki pa delujejo počasi.

Simbolični pomen pa ima neodvisna igra Don't Be Patchman, ki je letos poleti izšla kot prvi in doslej edini naslov, na voljo ekskluzivno za Linux. Prihodnost iger za Linux je s SteamOS videti svetla, v končni fazi pa bo odvisna od gonilnikov.