Valve izdal SteamOS in predstavil prototip Steam Machine in Steam Controller

Matej Huš

13. dec 2013 ob 19:50:11

Valve je danes izdal prvo verzijo svojega operacijskega sistema za igre SteamOS, ki temelji na Linuxu in so ga napovedali že jeseni.

SteamOS bo mogoče s spleta prenesti še danes, pri čemer pa še ne gre za dokončano kamoli spolirano različico. Valve je izdajo pospremil z besedami, da "vsem razen neustrašnim Linuxovim hekerjev priporočajo, da počakajo do izdaje naslednje verzije leta 2014". Z drugimi besedami to pomeni, da je obstoječa verzija potrebuje še nekaj prevajanja kode, da jo lahko namestimo.

Potem pa je tu še tristo srečnežev, ki so se prijavili v preizkusni program in bili izbrani. Ti bodo v naslednjih dneh prejeli Steam Machine, kakor se imenuje namenska konzola z Linuxom za igranje iger, ki ima tudi Steam Controller in prednaložene igre na Linuxu. Seveda gre za prototip. Ostali - vsi preizkuševalci so iz pravnih razlogov iz Severne Amerike - se bomo morali zadovoljiti s fotografijami in preizkusi na internetu. Uradna predstavitev sledi na CES-u v začetku prihodnjega leta (do 7. do 10. januarja). Znano pa je, da bodo imeli prototipi grafično kartico Nvidia Titan GTX 780/760/660, procesor Intel Core i7-4770 ali i5-4570 (nekateri naj bi imeli tudi Core i3), 16 GB DDR3-pomnilnika, 3 GB DDR5-pomnilnika za grafično kartico, 1 TB trdega diska in 8 GB SSD-ja, ki bosta povezana v hibridni pogon.

Poudarek je seveda na operacijskem sistemu SteamOS, saj je po Valvovem tolmačenju vsak računalnik, ki ga poganja, Steam Machine. Pomemben sestavni del je še Steam Controller, ki pa naj bi ga bilo moč kupiti ločeno. S temi napravami želi Valve zavzeti vašo dnevno sobo, saj bo na SteamOS mogoče igranje iger, streaming iger (s klasičnega namiznika na TV, ki je priključen na Steam Machine), streaming glasbe in filmov, gledanje televizije itd. Vsega tega sicer trenutna verzija še nima, a to je načrt za prihodnje leto.

Če se vam je Steam Machine res prikupil, ga boste lahko kupili prihodnje leto na CES-u. Ko bo projekt dozorel, pa Valve ne bo proizvajal strojne opreme, ampak bodo to zanj počeli pogodbeni partnerji, ki jih bo več. Tako bo lahko vsak uporabnik nabral strojno opremo, ki mu bo všeč, vsem verzijam pa bo skupen SteamOS kot ključni del Steam Machina.

Kaj pa Steam Controller? Ta ni edini krmilnik, ki ga SteamOS podpira, je pa plod lastnega razvoja. Ima dva trakcpada, ki ju upravljamo s palci. Valve pravi, da je občutek podoben kot pri klasični miški, hkrati pa omogoča natančnejše krmiljenje. In podpira studi stare igre, saj te mislijo, da jih igramo s tipkovnico in miško. Hkrati ima še na dotik občutljiv zaslon, ki prav tako omogoča interakcijo z igro. Ko se ga igralec dotakne, se izbire pokažejo tudi na glavnem zaslonu, tako da ni treba umikati pogleda s televizorja, hkrati pa je občutljiv na dotik, tako da lahko krmilimo kar prek njega.